Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jhonas Enroth vaktar Tre Kronors mål i OS-genrepet mot Kanada. Här med Alexander Bergström framför sig. Arkivbild.

Enroth i genrep – men OS-valet dröjer

Jhonas Enroth står i mål för Tre Kronor i OS-genrepet mot Kanada. Det betyder dock inte att han är förstavalet i OS, enligt förbundskapten Rikard Grönborg:

De flesta hade väntat sig att den tilltänkte målvaktsettan skulle vakta kassen mot Kanada i OS-genrepet i Incheon tidigt på måndagsmorgonen (05.00 svensk tid).

Grönborgs motivering till valet av Enroth är dock en annan.

- Vi tycker framför allt att han inte har spelat på länge. (Viktor) Fasth är uppvärmd och har en spelat en CHL-final precis och "Mange" (Magnus Hellberg) har spelat i Kunlun. Så vi känner att vi vill ge Jhonas en chans att verkligen visa vad han går för, säger Grönborg om Enroth som inte spelat match sedan den 22 januari.

Hetast står

Viktor Fasth har varit favorit till att bli förstemålvakt i Tre Kronors OS-lag – men enligt Grönborg kommer målvakterna att få tävla om vem som blir etta.

- Vi känner att vi måste gå med den hetaste målvakten eftersom det är en så kort turnering. Varje dag är tävling för alla spelarna. I ett klubblag kan man ha mer tålamod, men nu är det en väldigt kort turnering.

- Vi har pratat om OS 1994 då Tommy Salo började som tredjekeeper och plötsligt står han i en OS-final. Vi vill känna de här på pulsen och det gör vi på träning varje dag för att se vilka som är heta.

Nobbade intervjuer

Jhonas Enroth sade nej till intervjuer efter söndagens träning.

Klart är dock att Dynamo Minsk -målvakten, som var tvåa bakom Henrik Lundqvist i Sotji, nu får en kanonchans att ta hand om förstaspaden i OS. Enroth, 31, ledde ju Tre Kronor till VM-guld i Globen 2013.

Viktor Fasth tog VM-guld med Tre Kronor i maj och var då förstemålvakt fram tills Henrik Lundqvist kom in och tog den rollen i slutet av turneringen.

Magnus Hellberg gjorde debut i Tre Kronor i höstas och tippas bli tredjemålvakt i Pyeongchang.