Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sveriges Erik Brännström jublar efter 4-0 tillsammans med Filip Hållander och Lucas Elvenes.

Ersson om superdramat: "Otrolig mental styrka"

En till synes säker svensk 4–0-ledning förvandlades till 4–4 på tio minuter. Sedan avgjorde Adam Boqvist ett helgalet superdrama mot USA i förlängning i JVM.

Gruppfinalen mellan Sverige och USA blev till slut en helvild batalj inför 6 602 åskådare i Save on Food Memorial Centre i kanadensiska Victoria.

Publiken trodde knappt sina ögon – förmodligen inte heller spelarna.

I knappt 50 minuter totaldominerade Sverige, ledde med 4–0 och såg ut att säkra gruppsegern.

I stället dippade svenskarna och USA slog till skoningslöst fyra gånger. De två första målen kom i numerärt överläge och de två sista inom loppet av 13 sekunder under sista minuten av tredje perioden när amerikanerna tagit ut målvakten.

"Inte så jäkla bra"

Sedan vann Sverige ändå i förlängningen sedan Adam Boqvist gjort 5–4 efter 3.51 efter ett iskallt och snyggt väggspel med Lucas Elvenes.

- Det här kommer vi att ha nytta av längre fram i turneringen. Vi kan komma tillbaka från allt, sade Ersson som valde att fokusera på det positiva.

Det negativa då – att tappa 4–0?

- Det är inte så jäkla bra, vi lär väl få kika på vad som faktiskt hände. Men det gäller att ta med det positiva. Den här turneringen är en process, man ska växa och vara bäst i slutet. Inte nu. Tre segrar på tre matcher är riktigt starkt, sade Ersson som fick pris som bäste svensk.

Bästa perioden

Så länge Juniorkronorna spelade bra var det riktigt bra.

- Andra perioden var vår bästa period i den här turneringen, sade forwarden Emil Bemström.

Då gick Sverige från 1–0 till 3–0 och Bemström, tvåmålsskytt mot Slovakien, hade del i båda målen. Först spelade han fram Rickard Hugg till öppet mål som gav 2–0, sedan gjorde han själv 3–0 i ett friläge.

Backen Filip Westerlund hade skjutit 1–0 i första perioden och hans backkollega Erik Brännström gjorde 4–0 i början av den tredje perioden. Det var kapten Brännströms fjärde mål i turneringen.

Sedan kom tappet. Mikey Anderson inledde med att reducera till 4–1 i numerärt överläge. Därefter gjorde amerikanske forwarden Ryan Poehling tre raka mål i tredje perioden.

- Det är svårt att förklara vad som händer. Vi spelar slarvigt, sprider puckar, vi vrider på taktiken och försöker köra något eget, sade Bemström om tappet.

Samuel Ersson:

- Det är därför folk kollar på junior-VM, för att det kan bli så här. På ett sätt är det en jäkligt rolig upplevelse att vara med om.

När Adam Boqvist avgjorde var det som om Juniorkronorna tagit guld. Hela laget tog sig in på isen och kastade sig över segerskytten i salig gulblå röra.

Bonuspoängen innebär att Sverige ändå har ett jätteläge att vinna gruppen. Det behövs två poäng i avslutningen mot jumbon Kazakstan på nyårsnatten för att fixa gruppsegern.