Ett nödvändigt stålbad för Ljungskile

Första veckan i januari brukar vara förknippat med starten på fotbollssäsongen. Lagen drar i gång försäsongsträningen och vi står där i regn, lera och ibland blötsnö och huttrar. Ändå är det lika intressant och spännande varje gång.

ANNONS
|

Den här perioden är ofta hysterisk när det gäller rykten kring övergångar inom fotbollen. Vi får hela tiden tips om än det ena än det andra. Det gäller att ta in, värdera och sovra bland alla uppgifter för att sedan bedöma vad som är trovärdigt och lämpligt att gå vidare med och skriva om. Ingen rök utan eld, är min erfarenhet. Oftast brukar det faktiskt stämma.

Den här försäsongen är annorlunda på flera sätt. För första gången på länge har vi inget lag i superettan att bevaka. Lite trist kan jag tycka, men å andra sidan har vi en superintressant division 1-serie framför oss med två heta derbymatcher. I måndags var jag i Ljungskile och bevakade första träningen inför det som, enligt representanter för klubben, ska bli återkomsten till elitfotbollen. Jag tycker mig märka en stor attitydsförändring i klubbens sätt att ta sig an denna säsongen jämfört med tidigare. Ingenting lämnas åt slumpen och det är inget konstigt med det. Den ekonomiska och sportsliga krisen gör att en misslyckad värvning skulle kunna bli förödande för hela klubbens existens. Så illa är det.

ANNONS

På sikt tror jag det är ett nödvändigt stålbad för Ljungskile. De senaste åren har man gjort flera misslyckade värvningar som inneburit enorma förluster. För när skadorna och avstängningarna kommer gäller det att ha friska spelare att fylla på med. Därför är man i år oerhört noga med vilka man tar in och vågar inte chansa. Den slitna klyschan att det måste vara "rätt karaktär" blir här ännu viktigare. Det syntes inte minst på nye Robin Strömberg som togs in tidigare i veckan. En spelare med fina meriter, från bland annat allsvenskan, men också en som kan spela på många positioner.

Om eller när det kommer in fler spelare beror också på om rätt spelare dyker upp. Just nu är tre spelare på provträning, och det är en utmaning i år att få så mycket spelare som möjligt för pengarna. Nye tränaren Glenn Ståhl sa på presskonferensen i veckan att man inte har bråttom bara det blir rätt. Det är den verkligheten Ljungskile lever i just nu.

Vi får ofta frågan om vad fotbollsspelarna vi bevakar tjänar. I synnerhet Ljungskilespelarna eftersom de spelar på högst nivå. NU har vi tagit reda på det som ni ser här bredvid. I lönesumman framgår det dock inte om spelaren haft fler arbetsgivare än Ljungskile SK. Men det ger ändå en liten fingervisning om hur löneläget såg ut under säsongen 2015.

ANNONS
ANNONS