Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Stenson jublar efter en sänkt putt i Ryder Cup.

Europa leder stort efter Stensons sköna seger

Europa leder Ryder Cup med 10–6 inför singlarna. Henrik Stenson blev hjälte i sin match och såg till att USA inte lyckades krympa avståndet.

Henrik Stenson fick uppleva en av golfkarriärens bästa eftermiddagar på Le Golf National – och då har han ändå en hel del att jämföra med. Svensken och Justin Rose var på väg mot segern i sin foursome mot Brooks Koepka och Dustin Johnson, men amerikanerna sprattlade till på sluthålen samtidigt som det europeiska radarparet hamnade i lite trubbel.

Stenson redde ut läget till slut.

Först med en sänkt parputt från drygt två meter på 16:e och sedan med en ny tung parputt från fyra meter på 17:e. När Koepka sedan missade sin kortare parputt bröt kramkalaset och jublet ut kring Stenson och Rose, som vann med 2/1.

"Grym skillnad"

Medan övriga foursomes var ganska ojämna var det just den här matchen som kunde få resultattavlan att ändra sig på slutet.

- Det blev lite mer nerver än vi hade önskat, säger Stenson.

- Någonstans intalar man sig att det kan vara hela Ryder Cup som hängde på den där putten. Det är en grym skillnad om vi hade förlorat hålet och sedan behövt gå till 18:e och kanske förlorat där också. Då hade det helt plötsligt stått 9–7 i stället för 10–6 och vi vet hur varje halvpoäng kan vara viktig inför söndag eftermiddag.

De europeiska spelarna har burits fram av fansen under de två tävlingsdagarna utanför Paris. Stämningen har bara ökat i takt med Europas storspel och Henrik Stenson passar verkligen på att njuta av sin femte Ryder Cup.

- Jag är ju realist och det är ganska stor risk att det här är min sista Ryder Cup på hemmaplan, så jag försöker njuta i fulla drag. Det är klart att vi hoppas kunna vara med och nosa om två år på Whistling Straits (i USA), men man har inte riktigt åren framför sig.

Familjen på plats

42-åringen har därför sett till att hela familjen – frun Emma och deras tre barn – har rest från Florida för att få uppleva golffesten tillsammans med honom i Frankrike.

- Kalle och Lisa är tillräckligt stora för att förstå vad det handlar om. Och det gör inte ont att se lilla Alice på första tee, när hon vill ha en "high five" och man får en slängpuss innan man ger sig i väg, säger han.

För Alex Norén blev det andra framträdandet i Ryder Cup inte lika lyckat. Han och Sergio García, som övertygade så stort tillsammans under fredagen, förlorade nu sin foursome mot Bubba Watson och Webb Simpson efter det 16:e hålet.

Norén inledde svagt och när lagen delade andra hålet på trippelbogey var det efter att svensken både slagit i vattnet och missat en chip grovt. García och Norén hittade sedan inte riktigt spelet och var aldrig nära att hota amerikanerna.

Europa har, bland annat tack vare fyra segrar från nya superduon Tommy Fleetwood och Francesco Molinari, ändå skaffat sig ett drömläge för att helgen ska sluta lyckligt för Stenson och Norén.

Tolv singelmatcher avslutar Ryder Cup på söndagseftermiddagen.