Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Ex-kroppsaren redo att ta en större roll

Mikael Appelgren har fått en ny målvaktskollega i både klubblag och landslag. Samtidigt öppnar sig en möjlighet att bli Sveriges förstaval efter att Mattias Andersson tackat för sig.

Som tyska ligamästare har Rhein-Neckar Löwen andra krav på sig under årets säsong. Målvakten och förre Kroppsspelaren Mikael Appelgren har en viktig roll i laget som startat ligan bra.

Fem segrar av sex och en topplacering vittnar om att "Lejonen" blir att räkna med i år med.

I senaste ligamatchen slogs Gummersbach med 27–20. Längst bak stod en stark svensk och räddade 47 procent av skotten varav tre från strafflinjen. En insats som belönades med en plats i omgångens lag som Bundesliga tar ut varje vecka.

– Kul, det gick speciellt bra i första halvlek, men jag kan tycka att jag skulle ha tagit några bollar till. Förra säsongen räddade jag inte så många straffar och det var skönt att göra det nu, säger "Äpplet" som också har bäst räddningsprocent i hela ligan under säsongen.

– Förra året var vi lite underdogs och det är något annat att gå in som titelförsvarare, menar han.

Fram tills i dag har Mikael Appelgren spelat 44 landskamper. Bland de största upplevelserna finns såklart årets OS där Sverige inte lyckades ta sig vidare från gruppspelet.

En liten revansch blev det i den avslutande matchen mot hemmanationen Brasilien, den enda svenska segern. 30–19 blev det och 27-årige Mikael Appelgren vaktade målet hela matchen.

– Vi ville visa vår potential och stolthet, det var vår bästa match. Det var skönt att starta och spela bra, jag hade bara hoppat in i de andra matcherna, säger han.

Läs mer: Appelgren inför mästerskapet i Rio: "Jag har bara sett OS på tv"

När den första landslagstruppen efter OS togs ut i veckan var "Äpplet" med som vanligt. Sverige möter Montenegro och Slovakien i EM-kvalet, de sista matcherna innan VM-truppen tas ut.

En skillnad är att veteranen och målvaktskollegan Mattias Andersson tackat för sig.

Mikael Appelgren tror att hans roll blir annorlunda nu.

– Jag har spelat bra i klubblaget och det handlar om att leverera bra i landslaget med. At få förtroende och ta chansen. Det blir en ny lagsammansättning och jag kommer att ta mer ansvar i gruppen, nu kanske jag är bland de äldre.

In i landslaget kommer istället Andreas Palicka som sedan i somras konkurrerar om målvaktsplatsen i Rhein-Neckar Löwen.

Mikael Appelgren berömmer 30-årige målvaktskollegan Palicka.

– Han är snabb och lever på sin attack och explosivitet. Vi jobbar tillsammans i klubben och kan fortsätta med det i landslaget. Vi får mycket tid tillsammans men vi tycker om varandra så det känns bra.

Inför OS sa du att Mattias Andersson var förstemålvakt i landslaget. Har du tagit över den rollen nu?

– Det är en ny förbundskapten (Kristjan Andrésson) nu och vi ska träffas på torsdag för att prata. Då får jag reda på mer men jag har kapacitet och vill ha en större roll än jag haft innan.

Lär mer: Landslaget lägger stor vikt vid förberedelserna