Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Alexander Isak är tillbaka i A-landslaget – två år efter debuten då han blev rekordung målskytt. Arkivbild.

Experten om Isak: "Sorgligt att se"

Succéstarten i A-landslaget, som yngste målskytt genom tiderna, förbyttes mot bänknötande i Dortmund. Två år senare är Alexander Isak, 19, tillbaka i landslaget under januariturnén.

Det var under januariturnén 2017 som den då 17-årige Isak debuterade i A-landslaget, mot Elfenbenskusten. Några dagar senare gjorde han mål mot Slovakien och slog ett nästan 105 år gammalt rekord som yngste landslagsmålskytt.

Senare i januari lämnade han AIK för Bundesligaklubben Borussia Dortmund, vilket kan ha varit Sveriges dyraste övergång då övergångssumman sägs ha varit runt 85 miljoner kronor.

De snart två åren i Dortmund har varit långt ifrån rosenskimrande och Isak har bara spelat fyra matcher med A-laget.

Nu får han chansen att visa upp sig i Janne Anderssons landslag i landskamperna mot Finland (8 januari) och Island (11 januari) i Qatar.

Så här säger C Mores allsvenska expert och före detta landslagsspelaren Anders Andersson om Isak och tre andra som vill visa upp sig under januariturnén.

Alexander Isak, 19 år, Borussia Dortmund, anfallare, 2 A-landskamper, 1 mål.

- Givetvis en spännande spelare. En tragedi är kanske lite överdrivet men jag, som har kommenterat U21 mycket, tycker att det är sorgligt att se så många spelare som inte väljer rätt klubbar tidigt i karriären och bara går dit agenten säger. De har kastat in andra 18-19-åringar i Dortmund som lyckats, även yngre spelare än Isak, så visst kunde det ha gått men han var inte riktigt redo. Jag hoppas att han kommer att visa upp sina kvalitéer och att han kommer igång, för han är en fantastisk spelare.

Alexander Fransson, 24 år, IFK Norrköping, mittfältare, 6 A-landskamper, 0 mål.

- Det ska bli spännande att se vad han kan göra igen. Man vill se honom kliva fram och ta ett jättestort ansvar. Jag vill se det jag alltid vill se av Alexander Fransson, att han håller i matchen under 90 minuter och tar tag i det. Han är inte den som syns eller hörs mest, men är en riktigt fin pådrivare. Han måste bara våga ta för sig. Simon Thern kan kanske låna ut lite av sin energi och sitt självförtroende där.

Sotirios Papagiannopoulos, 28 år, FC Köpenhamn, försvarare, 3 A-landskamper, 0 mål.

- Han var ganska bra när han var med förra året så där är jag nyfiken på att se om han ska kunna närma sig landslaget. När han kom in förra året tyckte jag att han hade stor pondus, vilket var häftigt. Jag har följt honom sedan Assyriska och han har blomstrat ganska sent och nu hamnat i Köpenhamn där han haft lite otur med skador men det känns som att han har tagit nästa steg. En god mittbackstyp som inte är purung, men jag gillar honom.

Jonathan Levi, 22 år, Rosenborg, anfallare, 0 A-landskamper.

- En finurlig ytterspringare som känns spännande och som gjort det bra i U21-landslaget, där han tagit en tröja direkt. Han har tagit steg i karriären på ett rätt roligt sätt. Han spelade i Landskrona i ettan (2016) och sedan i superettan med Öster (2017) och så plötsligt var han så bra att han gick till Rosenborg. Det kändes som ett kanske för stort steg men visade sig vara bra. En fin bollsäker spelare som vågar utmana. Jag hoppas han vågar visa Janne (Andersson) vem han är på och utanför planen.