Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Inget SM på Rimnersvallen. Nu vill friidrottsförbundet ha 300 000 kronor av Uddevalla kommun. Bild: Andreas Carlsson
Inget SM på Rimnersvallen. Nu vill friidrottsförbundet ha 300 000 kronor av Uddevalla kommun. Bild: Andreas Carlsson

Förbundet kräver ersättning för inställt SM

300 000 kronor. Det begär nu det svenska friidrottsförbundet efter Uddevalla kommun beslutat att dra sig ur värdskapet för friidrotts-SM 2020.

Såväl företrädare för Uddevalla kommun som friidrottsförbundet har på direkt fråga från Bohusläningen vid flera tidigare tillfällen förklarat att det det inte funnits några i avtal fastställda skadeståndsbelopp i den händelse samarbetet inför SM skulle avbrytas.

– Det är riktigt. Det finns inget i avtalet som reglerar detta, men vi yrkar detta eftersom vi har tappat tid och har därmed hamnat i ett sämre förhandlingsläge med en eventuell ny arrangör av SM 202, säger förbundets marknadschef Jan Larsson till Bohusläningen.

På fredagen skickade friidrottsförbundet därför ett ersättningsyrkande på 300 000 kronor för nedlagt arbete och för just försämrade förutsättningar att finna en ny arrangör. Yrkandet omfattar den skada som förbundet säger sig ha drabbats av i och med Uddevalla kommuns beslut. Summan 300 000 är samma belopp som kommunen garanterat arrangemanget i samband med ansökan.

I yrkandet, undertecknat av förbundets generalsekreterare Stefan Olsson och förbundets marknadschef Jan Larsson, skriver förbundet att eventuella ekonomiska eller andra konsekvenser som drabbar den lokale arrangören IK Orient, blir en fråga mellan föreningen och kommunen. Förbundets förhoppning är att föreningen i detta hålls skadeslös.

På måndagen svarade kommunens juridiska avdelning på ersättningsyrkandet. Kommunen vill ha en specifikation på vad det är för kostnader som ligger till grund för yrkandet, när och av vem arbetet utförts samt skälen till att förbundet anser kommunen skyldig att ersätta denna kostnad.

Kommunen begär också att exakt få veta vad de försämrade förutsättningarna för att finna en ny arrangör består i.

– För kommunens räkning är vi förstås angelägna om hantera skattekronorna på rätt sätt, så förbundet får styrka vilka utlägg de haft i det här tidiga läget. Sedan får vi värdera om vi tycker att det är rimligt och sedan ta upp frågan med kommunstyrelsen, säger kommundirektör Peter Larsson.

Arrangerande IK Orient har nu avvecklat sin lokala arrangemangskommitté. Den gruppen ser också över möjligheterna att få ersättning av kommen för kostnader som man dragit på sig under arbetet.

– Jag hoppas vi kommer fram i den frågan så snart som möjligt, säger Alexander Rahm som varit ledare för kommittén.