Hanna Olsson. Arkivbild.
Hanna Olsson. Arkivbild.

Förbundskaptenen om Olsson: "Inte orolig"

Hanna Olsson är Damkronornas nyckelspelare inför VM – men efter uppbrottet från Djurgården är hon stängd från att spela i SDHL resten av säsongen.

ANNONS
|

Hanna Olsson finns med i den trupp som Martinsen presenterade på måndagen till landslagsturneringen i Ryssland den 7-10 februari.

Den 19-åriga stjärnforwarden är Damkronornas bästa målskytt och poänggörare den här säsongen med sju mål och tio poäng på elva matcher.

När turneringen i Ryssland är färdigspelad återstår knappt två månader till VM i Finland i april.

Under den tiden ska Hanna Olsson hålla formen i sin moderklubb Skärgårdens SK utanför Göteborg. Föreningen har inget damlag, men ett herrlag i division 3 och ett J18-lag.

- Jag har en bra dialog med Hanna och hon är i en bra miljö där hon tränar och förhoppningsvis matchar med killar framöver, säger Martinsen.

ANNONS

"Ingen tvekan"

TT: Så hon ska spela i herrlaget?

- Det hon sade till mig i går är att hon tittar på att få matchning och att de har öppnat upp för att det ska gå att lösa, säger Martinsen.

Förbundskaptenen sträcker sig till och med så långt att stjärnan skulle klara att vara i form till VM utan matcher:

- Vad gäller Damkronorna så det ingen tvekan att Hanna ska spela. Hon har varit tongivande den här säsongen. Det är en spelare med oerhört högt driv, hon vill verkligen bli så bra hon kan bli och nöjer sig inte med att vara tvåa. Jag vet att hon kommer att göra allt för att vara i form till VM.

Avstängd

Det var i fredags som Djurgården offentliggjorde att parterna bryter kontraktet på Hanna Olssons begäran. Olsson har inte uttalat sig, men skrev på Twitter i helgen att hon inte trivdes och att det saknades en utvecklingsplan för henne. Djurgården har stängt av henne från spel i konkurrerande SDHL-klubbar.

ANNONS

- Jag hade så klart önskat att det gått att lösa. Hon är en profil, en spelare som sticker ut, och nu får vi inte se henne i vår liga. Det är supertrist.

Sedan decemberturneringen i Finland, där Sverige blev tvåa, har Martinsen bytt ut fem spelare, tre backar och två forwards. Bland de nya finns JVM-duon, backen Mina Waxin, Modo, och forwarden Lina Ljungblom, Skövde. Båda har varit med i Damkronorna tidigare under säsongen. Dessutom är comebackande Modobacken Johanna Olofsson, 154 landskamper, tillbaka.

TT
Fakta: Truppen

Målvakter: Sara Grahn, Luleå, Julia Åberg, Leksand.

Backar: Mina Waxin, Modo, Sofia Engström, Leksand, Johanna Fällman, Luleå, Josefine Holmgren, Djurgården, Johanna Olofsson, Modo, Maja Nylén-Persson, Leksand, Ebba Berglund, Luleå.

Forwards: Sabina Küller, AIK, Lisa Johansson, do, Pernilla Winberg, Linköping, Hanna Sköld, Leksand, Fanny Rask, HV71, Isabell Palm, do, Lina Ljungblom. Skövde, Alice Östensson, Djurgården, Erika Grahm, Brynäs, Melinda Olsson, Luleå, Hanna Olsson, Skärgården, Emma Nordin, Luleå, Olivia Carlsson, Modo.

Fakta: Vägen till VM

7-10 februari: Sexnationersturnering i Dmitrov, Ryssland.

Damkronorna möter Schweiz (8/2), Ryssland (9/2) och spelar därefter placeringsmatch (10/2).

29 mars-2 april: VM-läger i Finland med två landskamper, mot Japan och ännu inte klar motståndare.

4-14 april VM i Esbo.

Sverige spelar i grupp B mot Tyskland (4/4), Tjeckien (6/4), Frankrike (7/4) och Japan (9/4).

ANNONS