Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alyssa Lawrence, till höger, sänkte 24 poäng mot Högsbo. Arkivbild.

Fördel Umeå i jakten på SM-guldet

Umeå vann en högdramatisk tredje finalmatch mot Högsbo med 82-74. Den här gången krävdes det fem minuters förlängning för att skilja de båda lagen åt.

För tredje gången i rad blev det ovisst ända in i det sista.

Tre minuter från slutet ledde Umeå med åtta poäng men trots att stjärnspelaren Alexis Hyder blev utfoulad kunde Högsbo bita sig kvar i matchen, sega sig ifatt och förbi när Ida Fredrikson satte en trepoängare en minut från slutet.

Men Umeå kunde kvittera till 70–70 och rädda en förlängning. Och under de avslutande fem extraminuterna var det inget snack om saken. Umeå var kyligare och behöll skärpan när Högsbo inte riktigt orkade.

"Mest imponerande"

Högsbos tränare Robin Sandberg var ändå nöjd med sina spelare efter den dramatiska avslutningen:

- Det här är den mest imponerande insats jag upplevt. Att ta matchen till förlängning. Sedan är det förstås snöpligt att vi förlorar. Vi blir lite för passiva på slutet, sade Sandberg.

Nu har Umeå skaffat sig matchboll i finalserien, laget leder med 2-1 i bäst av fem och har chansen att avgöra i Gothia arena på onsdag.

- Då behöver vi vara ännu bättre än i dag. Högsbo är ett tufft lag som jobbar hårt. Vi måste stoppa dem under korgen, de fick fortfarande ta alldeles för många returer i dag, sade Umeås Alyssa Lawrence.

Hon var bäst i hemmalaget med sina 24 poäng och sju returer.

Bättre skytte i Umeå

Jämfört med de båda tidigare mötena var det nu ett betydligt mera skärpt Umeå som kom till spel.

Laget hade ledningen i stora delar av matchen tack vare ett bättre skytte och bättre returtagning än tidigare.

Men man hade stora problem att stoppa Högsbos landslagscenter Hanna Johansson, som är en klippa i returtagningen och som sköt 27 poäng för sitt lag.

- Om vi ska kunna ta hem det här måste vi stoppa deras stora spelare bättre. Tar vi bort dem så har vi matchen, sade Abigail Asoro och syftade på onsdagens match i Göteborg.

Då kan Umeå äntligen ta sitt efterlängtade SM-guld. Fyra år i rad tidigare har Luleå blivit för svåra i finalen.

Men Högsbo har tänkt sig att skrälla vidare.

- Absolut. Det kommer att bli svårt att ladda om och det kommer att bli jättesvårt och krävas jättemycket av spelarna. Men med hemmapublikens stöd ska vi klara det, sade Högsbos tränare Robin Sandberg.

Högsbo är säsongens stora skrällag. Nykomlingarna i ligan startade trevande och en hel del skadebekymmer ligger bakom den blygsamma sjundeplatsen i serien.

I slutspelet kom segrarna, sex i rad.

Men nu blev det förlust för andra gången i följd mot Umeå. Inget annat än seger räknas på onsdag hemma i Göteborg för att framgångssagan ska leva vidare.