Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dotter och far: Evelina och Erland Josefsson dömde, för första gången, tillsammans i Pingisligan när Munkedal slog Rekord från Helsingborg.  Bild: Joel Hansson
Dotter och far: Evelina och Erland Josefsson dömde, för första gången, tillsammans i Pingisligan när Munkedal slog Rekord från Helsingborg. Bild: Joel Hansson

Far och dotter från Orust dömer ihop i högstaligan

Debut som domare i pingisens högstaliga. Då hade Evelina Josefsson bästa möjliga sällskap – pappa Erland. Hennes första framträdande blev minst sagt minnesvärt.

För tre veckor sedan tog Munkedal sin första fullpoängare på hemmaplan i Pingisligan.

Visst, det sticker ut. Men det mest anmärkningsvärda var kanske domarparet i den ena hagen: Erland Josefsson och Evelina Josefsson – far och dotter – från Svanesund.

– Jag har bland annat dömt veteran-VM i Globen och junior-VM i Helsingborg tidigare, men det här var min debut i Pingisligan, säger Evelina Josefsson.

27-åringen dömde totalt tre matcher i mötet mellan Munkedals BTK och BTK Rekord och fick mersmak.

– Det var mycket att hålla koll på, men det var också jätteroligt. Så länge tiden finns, så vill jag döma fler matcher i framtiden. Det är extra roligt att döma i Munkedal eftersom man där blir en del av en folkfest när det är så mycket folk som går på matcherna.

Snäll jargong

Evelina Josefsson menar att det är ett tacksamt jobb att vara domare i pingis.

– Det är sällan några arga miner mot oss domare och inom bordtennisen är spelarna väldigt ärliga. Det är inte ofta som jag behöver gå in som en tuff domare och bedöma bollen.

Pingis på den högsta nivån går extremt snabbt och det gäller att hänga med i bollduellerna.

– Man brukar säga att en boll aldrig får gå om utan att den ska bedömas direkt. Jag kan aldrig säga till spelarna: ”Oj, oj, oj, där hann jag inte med”. Som tur är, så är spelarna väldigt schyssta och som spelare kan de ibland se bättre än domarna om det var en kantboll eller nätserve.

Hon fortsätter:

– Det är små marginaler i bordtennis. Kastade han eller hon bollen emot sig eller inte vid serven? Gick bollen upp eller ned i närheten av kanten? Då kan det bli så att jag måste fatta väldigt snabba beslut för jag har inte direkt hjälp av någon videobedömning.

Många uppgifter

Ibland kan det se ut som att domarna i den högsta serien för herrar bara bläddrar poäng. Men så ser inte verkligheten ut.

– Nej. Vi ska dessutom ta tiden vid inbollning och när spelarna tar time out. I år, i Pingisligan, är det dessutom en ny uppgift för de assisterande domarna. Vi ansvarar för att kasta ut bollar till spelarna för att spelet ska flyta på snabbare. Så att de slipper att hämta bollen efter varje poäng.

Vill döma mer med pappa

Och visst var det speciellt för Evelina Josefsson att få debutera i högstaligan tillsammans med pappa Erland Josefsson, 62.

– Det var jätteroligt att få döma ihop med pappa. Han har velat ha med mig under några år, men tiden har inte funnits. Vi tänker likadant kring bordtennis och det är alltid roligt att hänga tillsammans med honom. Finns bara tiden, så hade det varit väldigt kul om vi kunde döma mer ihop.