Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/19

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Fartfyllt och folkligt

160 förare, cirka 20 grader och närmare 1 000 åskådare: Så var de yttre förutsättningarna för den 22:a upplagan av Räkracet.…"Vi är jättenöjda", säger Eva Rytterstig, ordförande i Sotenäs MK.


Solen sken över Sotenäs motorbana. Det tackade arrangörsklubben av Räkracet för som åter kunde glädas över mycket publik.
– Det var först under finalerna som det kom några droppar. Sedan började det regna när det var slut, berättar en nöjd Eva Rytterstig.
Totalt kördes det närmare 90 heat. På lördagen avgjordes klasserna för juniorer och damer/veteraner, som för andra året i rad var en sammanslagen klass.
– Det har varit lite tunt så det blir lite tuffare motstånd. Men det är roligare att köra då, konstaterar Gry Sjöberg.
Hon är en av dem som har varit med sedan premiäråret 1995. Det var under den perioden som folkracesporten började växa med ett antal tävlingar.
– Men under 2000-talet hade folkrace en svacka. Men på slutet har det blivit lite bättre igen.
Gry Sjöberg tävlar för Sotenäs MK och har vunnit Räkracet flera gånger inför hemmapubliken. 2010 valdes hon till västsveriges bästa kvinnliga folkraceförare.
Men den här gången är hon inte lika nöjd. 
– Jag fick bryta två heat och så en tredjeplats nu så det är färdigkört, konstaterar hon efter kvalomgångarna.
– Men det var första gången jag körde Volvo. Jag brukar åka Saab i vanliga fall. Men det här är första gången jag kör den här bilen, berättar hon och tittar på maken Thomas som har anslutit till depån.
– Den blev klar klockan sju i går kväll. Jag höll på och mekade med den till klockan fem i tisdagsmorse, berättar Thomas.
Han har också triumferat på Sotenäs motorbana. I helgen kom han inte lika långt. Bäste hemmaförare blev Tobias Andersson som vann D-finalen. Torbjörn van Den Berg, SMK Trollhättan, segrade i A-finalen. Linus Svensson, Lidköping, vann juniorklassen.
Men både Gry och Thomas lär komma tillbaka. Gry vet dock inte om det blir någon annan tävling framöver.
– Nej, jag kör inte lika mycket längre. Men det är ju bra roligt det här. Det blir väl Dynamitbacken i maj också. Sedan får vi se. Det har blivit lite rally också.
– Man slutar aldrig med bilsport. Man kommer tillbaka, säger Thomas.
För hans del väntar en rallytävling i Årjäng och Bengtsfors nästa helg. Däremot lär han och Gry inte tävla i samma bil något mer.
– Nej, du. Senast vi åkte var i Skene och då rullade vi efter att ha åkt i 170 kilometer i timmen, säger Gry och skrattar lite.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se