Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktor Fasth och Magnus Hellberg är två av Tre Kronors tre målvakter i OS-tueringen. De har fått reda på vem som ska stå i mål i premiären, men förbundskapten Rikard Grönborg vill inte ge motståndarna några fördelar med att berätta om det offentligt.

Fasth kan OS-debutera mot Norge

Jhonas Enroth fick chansen i genrepet mot Kanada. I OS-premiären ser det ut som att Viktor Fasth får börja i Tre Kronor-målet.

Sista träningen inför genrepet i Incheon hade ett tydligt mönster. Jhonas Enroth tränade konstant, medan Viktor Fasth och Magnus Hellberg turades om att vakta det andra målet.

När Tre Kronor för första gången tränade i OS-området var upplägget liknande.

I Gangneung hockeycenter växlade Enroth och Hellberg – och Fasth fick köra hela tiden.

Med den bakgrunden är det enkelt att slå fast att Fasth spelar mot Norge.

Men förbundskapten Rikard Grönborg är inte beredd att avslöja vem som spelar. Det enda förbundskaptenen säger är att han har bestämt sig samt att han har berättat för målvakterna.

- Vi vill inte ge motståndarna någon fördel att scouta våra målvakter. Låt dem gissa till sista stund.

Fasth vet

En stund senare får Fasth veta att Grönborg har berättat om snacket med målvakterna. Växjö-spelaren talar inte vad han har fått reda på men reaktionen spär på spekulationerna.

- Ja, säger han och skrattar stort. Det var ju schyst... Ja, jag vet vem som spelar.

35-åringen, som då förmodligen spelar mot Norge på torsdagen, tycker ändå att Grönborgs upplägg är okej, och säger att som han som målvakt uppskattar att få beskedet i god tid före aktuell match.

- Jag tycker det är bra att man får reda på det träningen innan, så att man vet, säger han.

"Stöttar varandra"

Beskedet om vem som får spela är inget som påverkar relationen mellan målvakterna eller deras ambition om att få speltid i turneringen i Sydkorea, enligt Fasth.

- Vi är hockeyproffs allihop och vi vill spela matcher. Det är klart det är krig på isen, att alla vill visa att de vill spela men av isen... Det är två jättehärliga grabbar, vi stöttar varandra och försöker pusha varandra på träningarna till att spela så bra som möjligt, säger han.

- Alla tre måste vara redo om vi blir kallade att spela. Det är bara att träna på som vanligt och fokusera.

Viktor Fasth var aktuell till OS i Sotji för fyra år sedan. Han var med i Pär Mårts – Tre Kronors förre förbundskapten – preliminära trupp men ströks efter att en bukoperation som innebar lång rehabiliteringstid.

Nu har han fått en ny chans att få vara med i ett vinterspel.

- Det är häftigt. Jag är 35 år och senast det var OS hade jag chansen att vara med men det ville sig inte riktigt. Att få stå här nu och få en chans till, det känns häftigt, säger han.