Tennislegendaren Roger Federer ska spela sin första grusturnering sedan 2016. Arkivbild.
Tennislegendaren Roger Federer ska spela sin första grusturnering sedan 2016. Arkivbild.

Federer tillbaka på grus: "Inte så utmanande"

Roger Federer har inte spelat en grusturnering sedan 2016. Men i år är den 37-årige tennislegendaren tillbaka på det långsamma underlaget.

ANNONS
|

För att spara på kroppen har Roger Federer avstått spel på grus under de senaste tre åren. Men vid årsskiftet ändrade sig den 20-faldige grand slam-segraren.

- Jag är glad över att beslutet jag tog i december, när jag verkligen kände att jag ville spela på grus igen, var det rätta, säger schweizaren inför comebacken i veckans Madrid Open.

ANNONS

"Tar lite tid"

Senast Federer spelade på grus var i Rom i maj 2016, enligt nyhetsbyrån Reuters. Han har inte spelat i Franska mästerskapen i Paris sedan 2015. Då blev det respass i kvartsfinalen mot landsmannen och blivande mästaren Stan Wawrinka.

Federer, segrare i Mastersturneringen Miami Open på hardcourt i slutet av mars, säger att det inte varit någon större omställning i att börja träna och spela på grus igen.

- Det tar lite tid att bli van med hur bollarna spelas. Det är mer spel från baslinjen och det ges större möjligheter med vinklar och höjd i bollarna. Det har varit intressant och roligt, men inte så utmanande, säger han.

Vann Franska 2009

37-åringen, som i mitten av veckan inleder sin första grusturnering på tre år, går in i den andra rundan. Han ställs mot vinnaren av 39-rankade Richard Gasquet, Frankrike, och 167-rankade hemmaspelaren Alejandro Davidovich Fokina, Spanien.

Om knappt tre veckor inleds huvudturneringen i Franska mästerskapen, den enda grand slam-turneringen på grus, som Federer bara vunnit en gång – i final mot Robin Söderling för tio år sedan.

ANNONS

Den tidigare världsettan, nu rankad fyra, ser däremot inte längre än genrepsturneringen i den spanska huvudstaden.

- Jag har inte speciellt höga förväntningar. Men på samma gång vet jag att allt är möjligt, säger Roger Federer.

TT-Reuters

ANNONS