Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fredrik Olsson, tävlingsledare för Herrestad fjällmaraton. Bild: David Gerd

Fem distanser på fjället – "Alla ska kunna vara med"

Nu startar Challenger Uddevalla med Herrestad fjällmaraton – terränglöpning över fem olika distanser.
– Vi vill att alla ska kunna vara med, säger tävlingsledaren Fredrik Olsson.

På lördagen går startskottet för årets första del av Challenger Uddevalla, paraplyorganisationen som innehåller nio tävlingar av olika karaktär i vårt område. Herrestad fjällmaraton går för fjärde året och tävlingen fortsätter att växa.

Totalt är 270 löpare anmälda i skrivande stund till de fem olika distanser som finns att springa under dagen. Från den korta sträckan över Egonspåret på fyra kilometer till den allra längsta, tio gånger den distansen. Dessutom går det att springa sju kilometer tillsammans med sin hund.

En typisk fjällmiljö

Arrangörerna har försökt att locka fler kvinnor till Herrestad fjällmaraton och lyckats i de längre loppen. 40 män och kvinnor springer 42 kilometer och lite drygt dubbelt så många är anmälda till 23-kilometersloppet, som är mest populärt.

– Vi vill att alla ska kunna vara med och att hela familjen ska kunna hitta en distans. Vi är extra nöjda med att ha en fin sträcka även på sju kilometer där löparna kommer högt upp på fjället, 150 meter över havet och får springa i den typiska miljön. Det är därför många kommer tillbaka, säger Fredrik Olsson, initiativtagare och tävlingsledare för Herrestad fjällmaraton.

Bra förutsättningar för löparna

Tävlingen arrangeras av Uddevalla orienteringsklubb och Bokenäs IF. Start och mål är vid UOK:s klubbstuga på Bulid.

– Det är väldigt fina förutsättningar i år. Det är torrt och en bra temperatur för löpning men kanske lite kallt för publiken, säger Fredrik Olsson som uppskattar att cirka 40 funktionärer hjälper till inför och under lördagen.