Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Slutet. Filip Thuresson hittar inte motivationen att fortsätta satsa på motocross. Nu ska han träna yngre förare i stället.

Filip Thuressons farväl till motocrossen

Han älskar att köra motorcykel – men har tappat lusten att tävla. Som 25-åring har därför Uddevallaföraren Filip Thuresson bestämt sig. Han lägger av med motocrossen.

Säsongen har inte varit optimal för Filip Thuresson, BMK Uddevallas främste motocrossförare som i helgen stod på startlinjen för SM-finalen på Glimmingen. Visserligen låg han inför tävlingen på sammanlagd sjundeplats men en maginfluensa nyligen ställde till problem i uppladdningen.

Det var dock inte bara kroppen som satte stopp. Motivationen har dalat under året också.

Han tog täten direkt på inspektionsvarvet men när starten i heat 1 gick var det inget ös från den rödklädde nummer 91. Fem varv senare var det över. Han rullade av motorbanan – för gott på den här nivån.

– Jag ville försöka för mina sponsorer men jag är färdig nu, jag har vunnit några titlar och det känns som att det inte ger mig så mycket mer. Det var som att proppen bara gick ur mig i går. Om man inte är helt med i huvudet blir det bara farligt, säger han dagen efter SM-finalen.

Han har suttit på motocrossen sedan barnsben och den har tagit honom runt hela världen. VM-tävlingar, supercross och SM-titlarna har han alltid med sig. Men det blir ingen mer satsning på den här nivån.

– Köra cross tycker jag alltid är kul, men att tävla är inte så roligt längre. Om man ska vara med och vinna SM så får man träna varje dag. Jag får se hur det känns och måste alltid ha en motorcykel hemma för att må bra, det är terapi för mig men för tillfället är jag inte sugen på att tävla något mer, säger 25-åringen som nu lägger ner elitsatsningen.

– Sporten dras åt det hållet att förarna är yngre. Det finns ingen riktig framtid för en 25-åring att få ett kontrakt med de ekonomiska bidrag som behövs. Alla stora team i Europa vill ha 16-17-åringar som har många år framför sig och är friska och hela.

Om du minns tillbaka, vilka är höjdpunkterna i karriären?

– Jag är fortfarande yngst i historien att vinna MX2-SM som jag gjorde 2008, det rekordet hoppas jag hålla kvar ett tag. Den bästa tävlingen någonsin vann jag i Frankrike på min 12-årsdag. Otroliga minnen och helt underbart att tänka tillbaka på, säger Filip.

Thuresson lämnar dock inte sporten helt utan vill dela med sig av sin kunskap till yngre förare. Framtidsplanerna är redan påbörjade.

– Jag ska sätta ihop träningsgrupper, fortsätta vara motocrosstränare och ordna ett träningsläger i Spanien till vintern för att få igång den karriären. Jag har redan kört igång lite smått och det verkar vara uppskattat, säger han.