Regerande OS-mästaren Pernille Blume, segrare i semifinalheatet, ger tvåan Sarah Sjöström en vänskaplig klapp efter målgången.
Regerande OS-mästaren Pernille Blume, segrare i semifinalheatet, ger tvåan Sarah Sjöström en vänskaplig klapp efter målgången. Bild: Henrik Montgomery/TT

Finalklar Sjöström om stödet: "Jättefint"

Tredje raka OS-finalen i Tokyo – och med medaljläge inför avgörandet på 50 meter fritt. Sarah Sjöström gjorde sin snabbaste tid, 24,13, efter armbågsskadan och gick till final som trea.
– Det var något sånt här jag hade hoppats göra, säger Sjöström som ser förbättringspotential inför finalen.

ANNONS

Simstjärnan var glad och öppen efter sitt snabba lopp i semifinalen i Tokyo simarena.

Hon kände sig aningen pressad i går efter först ha missat medalj med ynka 16 hundradelar och blivit femma på 100 meter fritt och, bara några timmar senare, haft både försök på 50 meter fritt och i medleylagkappen.

Under den hektiska försökskvällen avböjde hon intervjuer.

Tacksam för stödet

I stället höll Michelle Coleman ett brandtal för den svenska pressen där hon ansåg det orimliga i de medaljförhoppningar som finns kring Sarah Sjöström. Stjärnan ådrog ju sig en armbågsfraktur och opererades för mindre än ett halvår sedan.

– Det är helt sjukt att Sarah är här. Helt fantastiskt. Och folk som sitter hemma och lägger medaljhopp på henne tycker jag själva kan ta och bryta armbågen och försöka ta sig till OS-final. Hon gör fantastiska prestationer, sade Coleman bland annat.

ANNONS

Sarah Sjöström om vännens stöd:

– Michelle vet ju, hon har varit med mig från början. Alla träningskompisar och de som har varit med har sett hur jobbigt det har varit. Jag kunde inte simma alls för några månader sedan och nu kommer jag till OS-final i de tuffaste grenarna, säger hon.

"Hur är det möjligt"?

Sjöström får frågan vad stödet betyder för henne.

– Det är jättefint, det är ju många... Även här bakom scenen så är det olika fysioterapeuter från olika team, typ USA och Australien, som kommer fram och säger "hur är det möjligt?" Det är nog fysioterapeuterna som mest förstår vad det här innebär. Jag är redan mycket, mycket bättre än vad jag själv hade kunnat tro att jag skulle vara på ett OS, säger hon.

Det betyder dock inte att det inte finns saker att slipa på inför finalen som avgörs i natt, svensk tid.

Sjöström var en aning irriterad över att hon inte vann sitt semifinalheat. Danskan Pernilla Blume, regerande OS-mästaren, smet förbi på slutet och var fem hundradelar före.

Snabbast totalt var Emma McKeon, australiskan som är i kanonform och redan tagit två guld och fyra medaljer i Tokyo, på 24,00.

– Hela loppet kändes bra, men det moment jag tappar mest på är framför allt målgången. Det känns som jag leder, men så kommer jag ändå tvåa i heatet. Jag ska inte låta något stoppa mig, men jag tror det har att göra lite med armbågen, jag är lite rädd när jag går i mål att jag ska slå in handen för hårt i väggen, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Jag har lite att hämta både i uppgång och målgång, men starten känns bra. Jag hoppas jag hittar några moment att förbättra.

Det är första gången Sarah Sjöström, världsrekordhållare på sträckan, simmar OS-final på 50 meter fritt. Både 2012 och 2016 åkte hon ut i semifinal. På VM har hon såväl guld (2017) som silver (2019) och brons (2015).

Fakta: Finalister på 50 meter fritt

Finalfältet med semifinaltiderna:

Emma McKeon, Australien, 24,00.

+ Två guld och tre brons hittills i OS. Världsetta i år.

Pernille Blume, Danmark, 24,08.

+ Vann distansen i Rio 2016.

Sarah Sjöström, Sverige, 24,13.

+ Tre VM-medaljer, varav ett guld, på distansen. Världsrekordhållare (23,67).

Abbey Weitzeil, USA, 24,19.

Katarzyna Wasick, Polen, 24,26.

Cate Campbell, Australien, 24,27.

+ Tre VM-medaljer och ett OS-brons på 50.

Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, 24,29.

+ OS- och VM-guld på sträckan.

Wu Qingfeng eller Zhang Yufei, Kina, båda 24.32.

+ Omsimning om ingen av dem frivilligt drar sig ur.

ANNONS