Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mera mål.

Fler målvaktsmål att vänta i handbollen

Målvakter är allt oftare målskyttar i handboll. Kropps Lukas Stomvall satte två i helgen. En seriekollega gjorde dubbelt så många. En trend som verkar fortsätta.

När Kropps herrar slog Kristianstad med 27–24 i söndags gjorde nye målvakten Lukas Stomvall två av målen.

3–9 och 3–10 var viktiga mål i Kroppssegern.

Att målvakter gör mål har länge varit relativt ovanligt, men knappast längre. I fredagens match mellan Vinslövs HK och IFK Karlskrona (20–19) i division 1 södra gjorde bortalagets målvakt fyra mål. Abdul Al Ayyam blev bäste målskytt i laget tillsammans med tre utespelare.

Anledningen är såklart att reglerna ändrades i somras. Från och med den första juli blev det tillåtet att spela med sju utespelare och ingen målvakt. Den sjunde utespelaren behöver alltså inte ha väst eller tröja i annan färg vilket behövdes tidigare.

Det taktiska draget används oftast när det egna laget har en utvisning och man ändå vill spela sex mot sex. Men innebär också att motståndaren kan göra enkla mål från egen planhalva om de stjäl bollen, vilket var fallet vid Al Ayyams mål.

I Kropps herr använder man den extra spelaren i numerärt underläge.

– I stort sett alla som vi mött hittills har gjort det. Vi gör det också och har inte släppt in något mål ännu, vi har vunnit på det, säger Kroppstränaren Jonas Carlsson som är positiv till regeländringen.

– Det gäller att alla vet vad de ska göra, att vi har klara riktlinjer och jag tycker att det är en jättebra grej. Jag tror att vi kommer att få se mer av det.

Även landslagets Mikael Appelgren tycker att det är bra. Han gjorde själv sitt första mål för Sverige mot Kroatien i somras då lagen testade sig fram hur det funkar.

– Det är fortfarande ganska nytt och det gäller att man tränar på det. Jag tror att det kan var en fördel till slut men inte ännu. Samtidigt tar det bort lite av kontringar och andrafaskontringar från spelet.

 

Ett landslagsmål har Mikael Appelgren gjort. Bild: Carl Sandin
Ett landslagsmål har Mikael Appelgren gjort. Bild: Carl Sandin