Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hanna Falk tränar inför lördagens världscupspremiär i Ruka i Finland.

Formstark Falk imponerar på Nilsson

Stina Nilsson tog OS-guld i februari. Men frågan är om hon ens är favorit bland svenskarna inför sprintpremiären i Ruka. Hanna Falk visade ruggig form förra helgen.

Många skulle skriva under på att Nilsson är världens främsta skidsprinter på damsidan, främst i konkurrens med Norges Maiken Caspersen Falla, som vann sprintcupen förra säsongen.

Inramningen i Ruka säger detsamma. På den internationella pressträffen inför lördagens världscupsprint i klassisk stil var det många som slogs om att få prata med Nilsson och Caspersen Falla.

Femma i OS

Men det är lätt att glömma bort Hanna Falk, trots att hon i fjol vann två världscuptävlingar, blev fyra i sprintcupen och slutade femma i OS-finalen. Men det är nog dumt att glömma bort Hanna Falk.

- Jag hoppas ju att jag ska bli mer stabil. Men jag vann två tävlingar förra året så jag vet inte hur mycket fortare än så jag kan åka. Men jag hoppas kunna göra det fler gånger, och vara mer stabil, säger Hanna Falk.

Förra helgens överlägsna sprintseger i Sverigepremiären i Bruksvallarna imponerade bland annat på 24-åriga Maja Dahlqvist, som blev tvåa men som var helt chanslös mot Falk.

- Jag tror verkligen på Hanna den här säsongen. Jag har tränat mycket med henne och hon känns väldigt stark. Sprinten i Bruksvallarna var väldigt, väldigt bra men jag var inte direkt förvånad. Det är den nivån hon har hållit på träning, säger Maja Dahlqvist.

Stina Nilsson blev trea i Bruksvallarna och är helt på det klara med att hon har tuffa svenska utmanare även i världstoppen.

- Det är galet vad bra det är just nu. Det är bra att ha tjejer som man kan sparras med varje pass, som visar var nivån ligger, säger Stina Nilsson, som vann premiären i Ruka förra året.

"Inget nytt"

Nilsson imponeras i synnerhet av Hanna Falk.

- Hennes nivå är väldigt, väldigt bra just nu. Men hon har ju varit med på pallen förut, så vi har haft våra duster tidigare också. Det är ingenting nytt att hon är stark.

Falk visade redan förra säsongen att hon är tillbaka i världstoppen. Men nu kan hon vara redo att ta ytterligare ett kliv mot toppen. Huvudmålet är, som för de flesta, VM i Seefeld nästa år. På tre världsmästerskap har hon som bäst blivit fyra.

- Jag har en fjärdeplats och en femteplats, så det är klart att jag drömmer om medaljer. Men det är många roliga tävlingar att åka och om jag har det trycket i åkningen och om det svarar som det gjorde i helgen, så tror jag att jag kan åka snabbt och vara med bra. Mina toppar är höga.

Bredden i det svenska sprintlandslaget är för övrigt väldigt stor på damsidan just nu. 20-åriga stjärnskottet Moa Lundgren får till exempel chansen i Ruka efter att ha bjudit på offensiv och respektlös åkning i Bruksvallarna, där hon bland annat slog Nilsson i semifinalen.

- Ja, var ju väldigt coolt faktiskt. Det är kul att få komma upp och möta sina idoler. Det blev en otroligt fin premiär, säger Moa Lundgren.

- Det känns väldigt spännande, det här är ju åkarna som jag har sett på tv när jag har vuxit upp. Jag står ju med mina förebilder, som Kalla, Ida (Ingemarsdotter) och Hanna. Jag hoppas att jag verkligen tar chansen.