Förre Kroppsspelaren Kasper Jansson blir utlandsproffs. (arkivbild)
Förre Kroppsspelaren Kasper Jansson blir utlandsproffs. (arkivbild) Bild: Christer Lindgren

Förre Kroppsaren Kasper Jansson klar för proffsspel

Handbollsspelaren Kasper Jansson från Kroppskultur, som de senaste säsongerna har spelat i allsvenska Amo, är klar för en proffssejour i utlandet med seriestart i augusti.

ANNONS
|

Jansson klar för spel i Serie A med italienska elitklubben Pallamano Pressano Cassa di Trento.

– Det var dags för ett äventyr som jag behöver göra. Tiden i Amo kändes som över. Samtidigt fanns erbjudanden från många håll som norska ligan, andra lag i allsvenskan och hem till Kroppskultur, men jag hade ångrat mig hela livet om jag inte hade tagit chansen att bli proffs. Jag har haft tankarna på Italien några år och när den här möjligheten dök upp så var det bara att slå till, säger han till Bohusläningen.

Ny hemort för honom och sambon Amanda Lindberg blir därmed den lilla norditalienska staden Lavis i provinsen Trento. Där finns också och nya hemmahallen PaLavis med plats för 1 500 åskådare.

ANNONS

– Vi pluggar italienska för fullt och ser fram emot värmen, bergen, maten och miljön. Andra spelare som provat har rekommenderat mig att testa. Det kan ju gå fel, men funkar det inte så är det ju bara att åka hem. Det var nog en större utmaning att flytta ned till skogarna runt Alstermo.

Lavis, med drygt 10 000 invånare ligger några kilometer från provinsens huvudort Trento med 120 000 invånare.

– Jag hörde också bara bra saker om klubben. Målet är bidra maximalt till laget på bästa möjliga sätt för att nå våra mål, säger Jansson som kommer att bära nummer 21 i sin nya gulsvarta klubbtröja.

Han är klubbens första förvärv för den kommande säsongen där han främst väntas stärka försvaret och ersätta långtidsskadade nyckelspelaren Nicolas Dainese som uppges vara borta till slutet av året.

Den italienska klubben bildades 1976 och var denna säsong ett mittenlag i ligan. Sedan 2020 tränas klubben av Alessandro Fusina.

Senaste topplaceringen i ligan var säsongen 2018/19 då laget blev tvåa. Förra säsongen, som fick avbrytas på grund av pandemin, slutade laget sjua och den pågående säsongen har 14 av 19 spelare insjuknat.

– Jag var på väg att åka ner i mars för provspel, men vi ställde in det med tanke på all den karantänstid som krävdes, säger Kasper Jansson som själv, liksom flera lagkamrater i Amo, smittades med covid-19 i oktober.

ANNONS

Klubben har genom åren två stora italienska titlar, en seger i ligan 2017/18 och en i Supercupen 2018/19, spel in EHF-cupen samt en del nationella mästerskap på ungdomssidan.

Den italienska ligan medger som mest två utländska spelare i ett lag och Jansson har sällskap av en grekisk målvakt, Nikolaos Loizos.

Den italienska ligan rankades 2018/19 av Europeiska handbollsförbundet på plats 33 av totalt 40. Den svenska var vid samma tid på 15:e plats.

Förre Kroppstränaren Gunnar Blombäck har enligt uppgift till Bohusläningen också varit aktuell, men han tillbakavisar uppgifterna på en direkt fråga från Bohusläningen.

ANNONS