Emil Forsberg njuter av att vara tillbaka på fotbollsplanen utan skadebekymmer.
Emil Forsberg njuter av att vara tillbaka på fotbollsplanen utan skadebekymmer.

Forsberg om skadorna: "Varit ett helvete"

Emil Forsberg har brottats med krånglande ljumskar i snart två år. Men inför EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien har mittfältaren lämnat skadebekymren bakom sig och är i stället nära toppformen.

ANNONS
|

En österrikisk mirakelläkare.

Det var vad som till slut krävdes för att få bukt med Emil Forsbergs krånglande ljumskar, som under långa perioder har hållit honom borta från både klubblaget och landslaget de senaste två åren.

- Han är fantastiskt duktig och har hjälpt många andra också. Nu är jag frisk och kry och vill spela fotboll med grabbarna igen, säger Emil Forsberg om Franz Leberbauer, läkaren som har behandlat hans ljumskar.

ANNONS

Måste ta hand om kroppen

Inför herrlandslagets EM-kvalmatcher mot Malta (fredag) och Spanien (10 juni) är Forsberg för första gången på länge helt frisk. Faktiskt talar han helst inte alls om ljumskarna – dem vill han lägga bakom sig.

- Jag har haft problem i två år med samma område och jag vet vilket helvete det är. Just nu vill jag inte tänka på det. Jag känner mig fullt frisk, säger han efter landslagets första träning.

- Samtidigt vet jag hur viktigt det är att ta hand om kroppen, fortsätter han.

När 27-åringen lämnade den förra landslagssamlingen i slutet av mars trots att en match återstod var det, som så många gånger förr, hans krånglande ljumskar som satte käppar i hjulet.

Sedan dess har Emil Forsberg både spelat och gjort poäng i klubblaget Leipzig. I Bundesliga har det blivit fyra mål och tre assist sedan slutet av mars och med lite flyt kunde mittfältaren dessutom ha gjort både mål och assist i den tyska cupfinalen mot Bayern München.

ANNONS

- Jag har jobbat hårt för att komma dit vi är nu. Jag har många att tacka i Leipzig och i Sverige som har stöttat mig.

"Visa hur man spelar fotboll"

TT: Hur viktigt är det att komma till landslaget med en fin form i ryggen?

- Det är så klart jätteviktigt. Det tror jag alla känner att när man väl kommer hit vill man göra det med bra självförtroende och tro på att vi kan göra det bra tillsammans.

På fredag väntar Malta, ett lag Sverige senast mötte för tio år sedan i kvalet till VM i Sydafrika. Då vann Sverige med 1–0, respektive 4–0.

På pappret är Sverige favorit även den här gången. Samtidigt har Malta stått för fina insatser hittills i kvalet mot Spanien och Färöarna.

- Det är ett bra lag som inte släpper in så många mål. De kanske inte vinner så mycket men de har ett bra försvarsspel. Vi måste ha tålamod och bra fart på bollen så ska vi visa Malta hur man spelar fotboll, säger Forsberg.

ANNONS
TT
ANNONS