Jubileumsboken. ”Ett litet distrikt med stora framgångar” heter boken om Bohusläns fotbollförbunds 100-åriga historia.
Jubileumsboken. ”Ett litet distrikt med stora framgångar” heter boken om Bohusläns fotbollförbunds 100-åriga historia.

100 år med Bohusläns fotboll samlat i ny bok

I år fyller Bohusläns fotboll­förbund 100 år. Detta firas bland annat med ett firande den 1 juli. Nyligen släpptes också en jubileumsbok som är en sammanställning av fot­bollen som spelats i Bohuslän det senaste seklet.

ANNONS
|

För nästan exakt 100 år sedan, den 3 juni 1917, bildades Bohuslän-Dals fotbollförbund. Det ska firas den 1 juli. Dagen inleds med en jubileumsmatch i Bovallstrand mellan Bohuslän-Dalsland. Varje lag från division 4 och 5 från respektive distrikt kommer välja ut två spelare var som kommer medverka i matchen. Domare blir forne BFF-ordförande och nuvarande ordförande i Svenska fotbollsförbundet, Karl-Erik Nilsson, som tidigare i karriären var domare på elitnivå.

Efter matchen väntas uppvaktning på Smögens hafsbad som följs av bankett med mat och underhållning. Samtliga föreningar i distriktet har fått inbjudan till jubileumsdagen.

– Det blir en heldag med firande. Vi firar hela året på olika sätt. Bland annat har vi delat ut fotbollar till alla förstaklasser i distriktets kommuner, men den 1 juli är det stora firandet, säger kanslichef Lars Hansson.

ANNONS

Journalisten och författaren Lars Aronsson, som tidigare har arbetat på Bohusläningen, gav nyligen ut boken ”Ett litet distrikt med stora framgångar” som handlar om Bohusläns fotbollförbunds historia.

– Det var helt nytt för mig, men det har varit både spännande och nervöst att skriva boken. I början kändes det som att springa Göteborgsvarvet, man fattar inte riktigt hur man ska komma i mål. Jag har ringt ungefär 300 samtal till olika personer under projektets gång men ingen har varit svår att göra med. Det värmer, säger Aronsson.

Bohuslän är, sett till antal licensierade spelare, ett av Sveriges minsta fotbollsdistrikt. Trots det har det funnits mycket att fira – och berätta om – genom åren.

– Det har varit en oerhört kul utmaning. Man kan inte få med allt som hänt under 100 år i en bok så klart. Jag ville att den skulle vara så bred som möjligt, men också få med det viktigaste, säger Lars Aronsson.

Boken – som tryckts i 500 exemplar – har gjorts på uppdrag av Bohusläns fotbollsförbund och Lars Hansson är mycket nöjd med utfallet.

– Det gjordes en bok när vi fyllde 75 år men det har hänt mycket i vårt distrikt sedan dess. Vi har haft både Oddevold och Ljungskile i Allsvenskan, parafotbollen har tillkommit och nu senast blev IFK Uddevalla svenska mästare i futsal. Därför kände vi att det behövdes en ny bok och den är vi väldigt nöjda med, säger Lars Hansson.

ANNONS

Några händelser i förbundets historia

  • 1917 Bohuslän-Dals Fotbollförbund bildas den 3 juni.
  • 1925 IFK Uddevalla blir första bohuslänska klubb som spelar allsvensk fotboll
  • 1958 VM-matchen mellan Brasilien och Österrike slutar 3-0 inför 18 000 åskådare på Rimnersvallen i Uddevalla
  • 18 000 åskådare ser när Brasilien vinner över Österrike med 3-0 på Rimnersvallen i Uddevalla
  • 1990 Vallens IF flickor födda 1972 vinner junior-SM
  • 1996 IK Oddevold spelar en säsong i allsvenskan
  • 1997 Ljungskile SK spelar sin första säsong i allsvenskan
  • 2008 Ljungskile SK spelar allsvensk fotboll för andra gången
  • 2017 IFK Uddevalla Futsal vinner SM
  • ANNONS