Johan Billing under sommarens fotbolls-VM i Ryssland. Här inför den sista gruppspelsmatchen mot Mexiko.
Johan Billing under sommarens fotbolls-VM i Ryssland. Här inför den sista gruppspelsmatchen mot Mexiko. Bild: Privat

155 supportrar från Bohuslän intar Oslo i gemensam trupp

Derbyt mellan Norge och Sverige är sekundärt. I fokus: gemenskap, glädje och skön stämning.
– Det kommer att bli en sjukt lång och rolig dag, säger Johan Billing.

ANNONS
|

På tisdag förmiddag åker 155 supportrar från Bohuslän till Oslo i två dubbeldäckare. Allt för EM-kvalmatchen i fotboll mellan Norge och Sverige. Där väntas ett fullsatt Ullevål och 26 000 på läktarna.

Men för reseledaren Johan Billing, från Stenungsund, är inte landskampen det viktigaste.

– Fotbollen är kanske 10–20 procent av resan. Jag tror inte att någon som går på bussen under förmiddagen har en tanke på resultatet till kvällen. Istället ser de fram emot en sjukt rolig dag, säger Johan Billing.

Förfest av gemenskap

Bussarna stannar till i Göteborg, Kungälv, Stenungsund, Uddevalla och Håby för att plocka upp de svenska supportrarna.

– Det ska bli roligt att träffa alla gulklädda personer under förmiddagen för att åka till Oslo tillsammans. Ju närmare avspark vi kommer, desto mer kommer vi att fokusera på matchen. Men innan dess är allt som en lång förfest av gemenskap.

ANNONS

"Matchen i andra hand"

Johan Billing började åka på herrlandslagets bortamatcher runt millennieskiftet. Sedan dess har han sett laget i bland annat Kazakstan, Albanien, Vitryssland, Nordirland, Tyskland, Nederländerna, Malta, Spanien, Frankrike och Wales.

– Att sätta sig på en uteservering, med en pilsner i solen, i Albanien eller i Kazakstan, och heja på alla du ser i en gul tröja. Det är helt underbart.

Men nästa resa är kortast möjliga.

– Förhoppningsvis kan vi heja fram landslaget till en seger. Allt för att de ska kunna gå till EM. Det är naturligtvis en vinst vi måste ta med oss hem. Men matchen kommer i andra hand. Det viktigaste är att vi får en rolig heldag tillsammans.

ANNONS