Bekymmersamt i Dalsland

Domarsituationen i Dalsland liknar den i övriga landet. – Framför allt saknar vi huvuddomare, säger Leif Källén, ordförande i domarkommittén i Dalsland.

ANNONS
|

De senaste 5–6 åren har domarsituationen i Dalsland inte varit bra. Visserligen finns det rätt så gott om assisterande domare, men antalet huvuddomare blir allt färre. 2015 tvingades man för första gången ställa in en seniormatch på grund av att det inte fanns någon huvuddomare.

– Vi fick flytta en match i division 6 så att den kunde spelas vid ett annat tillfälle, säger Leif Källén.

Attityden har förändrats

Han känner igen problematiken kring ungdomsmatcher där föräldrar – och även ledare – beter sig illa.

– Det är en helt annan attityd i dag jämfört med hur det såg ut för bara 7–8 år sedan. Man har inte respekten att någon ska bestämma över en. Ungdomar i dag och föräldrar i den generation som har barn i ungdomsåren har svårt att ta det.

ANNONS

Leif Källén berättar också att det funnits ungdomsdomare och nyutbildade domare som slutat efter att bara ha dömt någon enstaka match.

– Man har lämnat på grund av skiten som sägs. Det är bedrövligt.

Vad ska man göra åt situationen?

– På något sätt måste föreningarna ta tag i problematiken och lära barn och ungdomar vad som är viktigt. Man får inte låta det tävlings- och resultatinriktade ta över.

Leif Källén befarar att man kommer tvingas ställa in seniormatcher i Dalsland även den här säsongen.

– Vi har försökt att sprida ut matcherna i division 4, 5 och 6 så mycket som möjligt, men jag är nog ganska säker på att vi kommer tvingas flytta matcher på grund av den domarsituation som råder. De huvuddomare vi har börjar komma upp i åren och vi har väldigt få domare i åldern 20 till 40 år.

ANNONS