Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svane och Strömstad avslutade säsongen med att mötas i kvalet till division 4. Matchen spelades den 26 oktober. Alldeles för sent, tycker Bohusläningens Erik Weiefors. Bild: Thomas Bennelind
Svane och Strömstad avslutade säsongen med att mötas i kvalet till division 4. Matchen spelades den 26 oktober. Alldeles för sent, tycker Bohusläningens Erik Weiefors. Bild: Thomas Bennelind

BFF: "Det är inte lätt att hitta en universallösning"

Bohusläns fotbollförbund om upp- och nedflyttningen i division 4 och 5.

Svenska fotbollförbundet arrangerar damfotbollens tre högsta divisioner (Damallsvenskan, Elitettan och sex division 1-serier) samt herrfotbollens fem högsta (allsvenskan, superettan, två division 1-serier, sex division 2-serier och tolv division 3-serier).

Det betyder att distriktsförbunden har ansvaret för alla serier på längre nivå. För herrfotbollen är det division 4 och neråt.

LÄS MER: Spännande och spektakulärt – men på tok för sent

I vårt område (Bohuslän och Dalsland) är upplägget något speciellt då två distriktsförbund samsas om en serie på division 4-nivå. Det finns inte någon annan stans i Sverige och anledningen till det är för att höja nivån på serien. Att komma närmare nästa steg uppåt.

Det medför att upp- och nedflyttningen blir aningen komplicerad. Hur många lag från Bohuslän och Dalsland som åker ur division 3 påverkar nedflyttningen i nästa steg. Dessutom ska lagen i Dalslandsfemman och Bohuslänsfemman ha samma chans att gå upp.

"Vill ha en omsättning"

Att dela upp division 4 Bohuslän/Dalsland är inte något som diskuteras enligt Leif Lindvärn i Bohusläns fotboll förbunds tävlingskommitté. Att ta bort kvalet till fyran skulle förenkla men samtidigt göra det svårare att gå upp från femman.

– Jag har funderat på det men det är inte lätt att hitta en universallösning. Vi vill ha en omsättning och utan kvalet missgynnas lagen i femman. Oavsett om vi har en ren Bohuslänserie i fyran eller inte så påverkas vi fortfarande av division 3 där tre lag åker ur och ett får kvala, säger Lindvärn.

LÄS MER: Svane åker ur division 4 – föll klart mot Strömstad

Om ett lag från vårt område hamnar på den kvalplatsen måste kvalspelet inväntas innan vi vet lagets divisionstillhörighet kommande säsong. Det är därför division 4-lagen IK Svane (som fick kvala) och Lysekils AIK (som åkte ur direkt) fick vänta några veckor på sitt öde.

– Jag tror hellre att man väntar några veckor för att få en extra chans att klara sig kvar. Så tror jag att resonemanget går men finns det andra önskemål är föreningarna välkomna att lämna in dem, säger Leif Lindvärn.

LÄS MER: Lysekil och Svane i kvalfylld höstväntan

LÄS MER: Så avgörs de lokala fotbollsklubbarnas öden

Fakta: Här är Bohusläns herrserier 2020

Division 4 Bohuslän/Dalsland:

Ödsmåls IK, Melleruds IF, Munkedals IF, Kungshamns IF, Herrestads AIF, Håfreströms IF, IFK Valla, IF Viken, Högsäters GF, Henån-Gilleby, Eds FF, IFK Strömstad

Division 5 Bohuslän:

IK Svane, Lysekils AIK, Stala IF, Rosseröds IK, Skärhamns IK, Groheds IF, Smögens IF, Vallens IF, IFK Lane, Hogstorps IF, Svarteborg FK, Stenungsunds IF lag 2

Hur många lag som anmäler sig till division 6 och 7 är inte klart ännu och därför vet vi inte hur de serierna kommer att se ut.