Rebecka Blomqvist. (arkivbild)
Rebecka Blomqvist. (arkivbild)

Blomqvist efter storsegern: "Skönt att ha VM-debuterat"

Som väntat hade Sverige inga problem att vinna mot Papua Nya Guinea. Förra Rössöspelaren Rebecka Blomqvist fick göra VM-debut på onsdagen.

ANNONS
|

10–0 skulle ha gett Sverige en fördel inför sista gruppspelsmatchen på söndag. Nu blev det "bara" 6–0 mot Papua Nya Guinea och en vinst mot Brasilien krävs för att Sverige ska gå till kvartsfinal.

Sverige var storfavoriter mot hemmanationen i onsdagens gruppspelsmatch. när Stina Blackstenius tidigt satte 1–0 var känslan att det kunde bli målrikt.

6–0 kunde ha varit det dubbla sett till antalet målchanser. Men segern var det viktigaste.

Efter att Uddevallabördiga Rebecka Blomqvist blev kvar på bänken under hela premiärmatchen mot Nordkorea fick hon nu komma in och spela VM-fotboll.

– Det var kul, skönt att ha VM-debuterat inför fortsättningen och ha känt på det om jag får chansen igen, då har jag redan gjort ett inhopp, säger hon.

ANNONS

Det var i den 80:e minuten som Blomqvist kom in för Tove Almqvist och tog plats till vänster på mittfältet. Minuten senare gjorde Sverige sitt sjätte och sista mål.

– Jag skulle löpa mycket i djupled och samtidigt ta försvarsjobbet hemåt. Det blev speciellt när vi hade så mycket boll. Vi gjorde sex mål och kunde ha gjort fler, men vi vann och har det i egna händer. Det är positivt.

Hur är det annorlunda att möta ett lag som Papua Nya Guinea?

– Vårt anfallsspel bygger på försvarsspelet och i en sådan här match hamnar man inte i så mycket i försvarsspel. Det är bra, vi utvecklas hela tiden och får hitta andra lösningar än de vi är vana vid.

På arenan i Port Moresby hade över 9000 personer kommit och såklart hade hemmalaget ett stort stöd – men inte allt stöd.

– Det är skithäftigt! De hejar på båda lagen och det är samma på hotellet, vilket är kul. Hoppas att de gör det på söndag med. Vi är mest på hotellet och de är extremt trevliga och hälsar välkomnande, säger Blomqvist.

Linköpings anfallsess Stina Blackstenius var matchens stora stjärna och gjorde fyra mål. De övriga stod Johanna Kaneryd och Anna Anvegård för.

ANNONS

Sista gruppspelsmatchen mellan Sverige och Brasilien spelas på söndag klockan 10.00 svensk tid.

– Vi är fokuserade och laddar inför söndag. Vi vill verkligen gå vidare, säger Rebecka Blomqvist.

Matchfakta

U20-VM Grupp A

Papua Nya Guinea–Sverige 0–6 (0–2)

Mål: Stina Blackstenius 4, Johanna Kaneryd, Anna Anvegård.

Publik: 9 123

ANNONS