Siktet inställt. Rebecka Blomqvist får åka till U20-VM i Papua Nya Guinea.
Siktet inställt. Rebecka Blomqvist får åka till U20-VM i Papua Nya Guinea.

Blomqvist: "Oj, vi ska spela VM"

Hon har länge varit given i U20-landslaget. Nu har 19-åriga Rebecka Blomqvist också fått en plats i truppen till VM.… "Jättekul såklart", säger hon.

ANNONS
|

U20-landslagets förbundskaptener Calle Barrling och Anneli Andersén meddelade i veckan vilka 19 som får klartecken att åka med till U20-VM. Truppen ska bestå av 21 spelare och de sista två platserna fylls senare.

Precis som vid förra årets EM-slutspel för U19-landslaget – då Sverige vann guld – är Kopparberg Göteborgs Rebecka Blomqvist med i truppen.

BFF:s Stratos Kenstanlis hann först med att skicka ett grattismeddelande till den blivande VM-spelaren. Efter det damp förbundets mejl ned och bekräftade platsen i truppen.

– När vi vann EM-guld förstod jag inte hur stort det var. Nu är det lite samma sak. Oj, vi ska spela ett VM, säger Rebecka Blomqvist.

ANNONS

Först ska det svenska U20-landslaget spela en vänskapslandskamp mot Norge under torsdagen. Därefter väntar de två sista omgångarna i Damallsvenskan. Kopparberg Göteborg möter Piteå hemma den 5 november.

Dagen efter reser Rebecka Blomqvist mot Papua Nya Guinea där premiärmotståndaren Nordkorea väntar för Sverige den 13 november. Övriga gruppmotståndare är hemmanationen och Brasilien. Finalen går den 3 december.

– Det är skithäftigt att vi kommer dit med ett EM-guld i ryggen och vi tror på oss själva. Hoppas att vi kan gå så långt som möjligt.

En viktig spelare som kommer att vara med i truppen är Stina Blackstenius som hittills gjort 13 A-landskamper. Hennes kvalitet och närvaro är viktig för Sverige.

– Vi är glada att hon är med för hon har varit på OS och kan hjälpa oss som inte varit med lika mycket. Hon tar många bra djupledslöpningar, det finns mycket att ta efter och lära sig av, säger Blomqvist om anfallskollegan.

Rebecka Blomqvist har redan fått vara med om ett stort ögonblick med landslaget. EM-guldet från 2015 är smäller högt och drömmen är att toppa den upplevelsen.

– Att få lyfta en buckla, som vi gjorde i EM, hade varit rätt häftigt att få uppleva igen, fast i VM som är större. Det är sjukt när man tänker på det.

ANNONS

Landslagsledarna har inte tagit ut någon spelare från Eskilstuna eller Rosengård som ska spela Champions League under hösten. Om någon därifrån kommer med återstår att se.

– Jag tycker att vi har fått ihop en bra och balanserad trupp med många olika spelartyper. Vi har provat många spelare under året och har ställts inför angenäma problem. Det är många bra spelare som inte är med, säger Calle Barrling till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Även Blomqvists lagkamrat i Kopparberg Göteborg, Maja Göthberg som ursprungligen kommer från Ytterbys IS, finns med i truppen.

Fakta: VM-truppen

Emma Holmgren, Sirius (mv), Moa Öhman, Piteå (mv), Ronja Aronsson, Piteå, Julia Ekholm, Hammarby, Maja Göthberg, Göteborg, Ellen Löfqvist, Piteå, Amanda Persson, Växjö, Josefine Rybrink, Kungsbacka, Lotta Ökvist, Piteå, Tove Almqvist, Linköping, Filippa Angeldal, Hammarby, Anna Anvegård, Växjö, Stina Blackstenius, Linköping, Rebecka Blomqvist, Göteborg, Michelle De Jongh, Örebro, Loreta Kullashi, AIK, Anna Oskarsson, Hammarby, Johanna Rytting Kaneryd, Djurgården, Olivia Welin, Limhamn Bunkeflo.

ANNONS