Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Triss i ess. Robin Karlsson, Rickard Karlsson och Patrik Karlsson är Lysekils målskyttar i jakten på brödernas första serieseger någonsin.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Bröderna Karlsson jagar seriesegern

I Lysekils AIK spelar tre bröder längst fram i offensiven. Trotjänare som med ett litet undantag aldrig har lämnat hemorten. Karlssons från Skalhamn är en riktig fotbollsfamilj.

Rickard Karlsson är äldst i LAIK:s brödratrio med sina 33 år. Därefter följer Robin, 28, och Patrik, 26. Två anfallare och en offensiv mittfältare som tillsammans har gjort tio av lagets 13 mål under Bohusfemmans tre första omgångar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Rickard hade en tur i Göteborg som varade ett år och Robin funderade på att spela för Stångenäs härom året. Men i övrigt har de varit Lysekils FF och senare Lysekils AIK trogna. Tyvärr är det ingen som har räknat de antal matcher som Karlssons har spelat men en lätt uppskattning bör innebära en bra bit över 500 i alla fall.

En del är att bröderna får spela tillsammans.

– Det har spelat in i att stanna kvar och det är roligare att spela för hela familjen. Jag har alltid haft hjärtat här, säger Robin Karlsson som inte ångrar att han blivit kvar.

I helgen vann de nämligen derbyt mot Stångenäs med 4-0 och kan därmed kalla sig bäst i kommunen.

– Jo, så pass kaxig får man vara. Det var stabilt.

Lysekils AIK har till årets säsong förstärkt med flera meriterade spelare. Bland dem märks Andreas Samuelsson och Daniel Wilhelmsson som spelade med Oddevold i ettan i fjol. Med nye tränaren Stratos Kenstanlis hoppas de tre bröderna att uppnå en sak de inte gjort inom fotbollen hittills.

Att vinna en serie.

– Många har lämnat och vi har blivit kvar. Då har vi fått bygga om laget varje år men nu känns det som att vi har något på gång. En jättebra trupp och Stratos har en tydlig grundidé och försvarsspel, säger yngsta brodern, Patrik.

Med 16 säsonger i Lysekil är Rickard Karlsson den med mest erfarenhet i laget. Han ser många år framåt med bröderna vid sin sida.

– Det är få förunnat att få spela ihop så länge som vi gjort. Vi har fått in några nya gubbar och ska vara med och slåss om seriesegern, vi har en bra chans, säger han.

Familjen Karlsson är från Skalhamn utanför Lysekil och de hade en gräsplan intill tomten när barnen växte upp. Av sex syskon satte äldste brodern Fredrik Risp nivån tidigt.

– Han brukade träna glidtacklingar på oss yngre, berättar Robin med ett skratt.

En metod som funkade bra och tog Fredrik till IFK Göteborg, landslaget och proffslivet i Turkiet, Norge och Danmark. Även näst äldsta brodern, Robert Vilahamn, hade en framgångsrik karriär och jobbar nu som ungdomstränare i Örgryte.

– Morsan säger att fotbollen kommer från henne. Hon spelade i Lyse BK och intresset har alltid funnits i släkten. Det är bara fotboll som har gällt för oss, summerar Robin Karlsson som trots sin mittfältsposition leder den interna skytteligan med fyra mål, ett fler är det båda brorsorna.

– Det är inte så viktigt. Laget kommer först, menar Patrik diplomatiskt.

I slutet av september, när division 5 Bohuslän har spelats klart, vet vi om bröderna Karlsson har vunnit sin första serieseger.