Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Jag känner att jag har kommit in i det bra. Och känner verkligen att jag är mogen för det här", berättar Pontus Dahlberg när GP träffar honom i utkanten av London. Bild: Åsa Westerlund

Dahlbergs annorlunda drömliv i Premier League

Att byta allsvenskan mot Premier League är sällsynt, att göra det som 19-årig målvakt närmast unikt. GP har träffat Pontus Dahlberg i nya hemtrakterna och pratat om valen som tog honom till toppen – och i praktiken räddade en förenings ekonomi.
– I Blåvitt hade man mer vänner och familj att umgås med. Här är det lite längre avstånd till dem, säger han.

Mörkret har lagt sig över ändhållplatsen på Piccadilly Line. I norra London har lättsamma helgaktiviteter bytts mot förberedelser inför en ny vecka. Huvudgatan i stadsdelen Cockfosters är tom och den tänkta mötesplatsen har oväntat tidig stängning.

– Tyvärr, vi har tagit sista beställningen, är det artiga med tydliga beskedet.

Som tur är har grannfiket öppet och några minuter senare ber en lång, artig och något stukad tonåring från Älvängen om ursäkt för sen ankomst; han som annars nästan alltid är först. Se här bara:

Uppflyttad i IFK Göteborgs A-trupp som 17-åring.

U21-landslagsdebut med hållen nolla som 18-åring.

A-landslagsdebut som 18-åring, ett knappt år senare.

Allsvensk debut inför drygt 30 000 åskådare på Ullevi senare samma år (2017).

Och långtidskontrakt med Watford i Premier League som 19-åring.

Bra känsla att ha med sig

Det är så det har sett ut. Och fortsätter att se ut. Pontus Dahlberg är tidigt ute, ställs inför stora beslut och gör ofta genomtänkta val.

– Det är egentligen inget jag har reflekterat över. Men det är som du säger, det är november 2018 nu, och inte ens två år sedan jag gjorde allsvensk debut. Det är klart att det har gått snabbt.

Nu väljer han, trots utebliven speltid i A-laget att hålla linjen, fortsätta träna och fokusera på utveckling. Miljön och konkurrensen i Watford är den bästa möjliga.

– Jag känner att jag håller en väldigt bra nivå på träning och i allra högsta grad konkurrerar. Jag har fått bra feedback från tränarna som säger att de är väldigt nöjda med det jobb jag har gjort. En bra känsla att ha med sig, säger Pontus Dahlberg och tar en klunk på kaffet.

Knappt några spår syns av den otäcka huvudskada som Dahlberg ådrog sig på träning. "Från början var det sagt tre till fyra veckor. Nu blev det bara två", säger han. . Bild: Åsa Westerlund
Knappt några spår syns av den otäcka huvudskada som Dahlberg ådrog sig på träning. "Från början var det sagt tre till fyra veckor. Nu blev det bara två", säger han. . Bild: Åsa Westerlund

Huvudskadan från kollisionen med en lagkamrat på en träning för drygt två veckor sedan har läkt bättre och snabbare än väntat. Redan under tisdagen var Pontus Dahlberg tillbaka i full träning – nästan två veckor tidigare än beräknat.

– Verkligen positivt. Från början var det sagt tre till fyra veckor. Nu blev det bara två, säger 19-åringen och visar hur såret i pannan har läkt.

Få förunnat

Livet består av ständiga val. För Pontus Dahlberg innebar det ett val mellan fotboll och handboll, där han också var landslagsmässig.

Är du bra på val?

– Det är svårt att säga innan man gör ett val om det blir bra eller dåligt. Än så länge tycker jag att det har varit bra val. Man kommer säkert göra några sämre val i livet också.

Watford var ett val, för du saknade knappast alternativ?

– Nej, jag hade X antal andra möjligheter, men valet blev här. Än så länge är jag nöjd med det.

Varför just Watford?

– Just för att de var på under en väldigt lång tid och uttryckte en stor vilja att jag skulle komma hit. Hela klubben ville det. Det var väl den största anledningen. Att komma hit och vara i en Premier League-klubb är väldigt få förunnat.

Var det självklart att gå på det största och bästa?

– Nej, inte självklart på det sättet. Sedan kanske inte det här var det största och bästa som jag hade som alternativ heller. Det var lite annat också, utan att gå in på klubbar. Watford ville väldigt gärna ha mig hit och uttryckte det under en otroligt lång period.

"Det var lite annat också, utan att gå in på klubbar. Watford ville väldigt gärna ha mig hit och uttryckte det under en otroligt lång period", berättar Dahlberg om klubbvalet.. Bild: Åsa Westerlund
"Det var lite annat också, utan att gå in på klubbar. Watford ville väldigt gärna ha mig hit och uttryckte det under en otroligt lång period", berättar Dahlberg om klubbvalet.. Bild: Åsa Westerlund

– Jag känner att jag har kommit in i det bra. Och känner verkligen att jag är mogen för det här. Som jag har sagt innan, om man går från allsvenskan till Premier League kan man nog inte räkna med att få spela direkt. Det är en inkörningsperiod. Man måste anpassa sig lite till miljön. Det är jag förberedd på också.

Att inte ha speltid nu låg med i planen?

– Ja, så är det.

Och inget du hetsar upp dig över?

– Nej.

Avtalet mellan IFK Göteborg, Watford och Pontus Dahlberg gjordes klart först sista dagen på det senaste vinterfönstret, även om första kontakten togs redan i oktober 2017.

Stressade inte upp sig

– Jag var här på besök och fick en bra känsla av klubben. Sedan blev det inget med det, man väntade lite.

Var du orolig att övergången skulle spricka?

– Nej. Egentligen inte. Det var inget jag stressade upp mig över. Det handlade mer om papper som skulle göras klara.

Den ekonomiska konsekvensen blev stor, både för honom och säljande förening. Övergångssumman landade runt 30 miljoner svenska kronor.

"Jag ville bara att Blåvitt skulle få så mycket pengar som möjligt, nu fick de en del pengar", säger Dahlberg om affären som tog honom till Watford.. Bild: Åsa Westerlund
"Jag ville bara att Blåvitt skulle få så mycket pengar som möjligt, nu fick de en del pengar", säger Dahlberg om affären som tog honom till Watford.. Bild: Åsa Westerlund

– Det är en stor ekonomisk fördel att spela i Premier League såklart, eftersom det är en så pass mycket större omsättning här med tv-rättigheter.

Vad var det första du köpte för din första lön?

– En hel del möbler, om jag ska vara ärlig. Soffa, tavla, sängar. Sådana nödvändiga grejor.

Valde du själv?

– Min tjej och min mamma hjälper till. Annars vete fan hur det hade sett ut.

Du tjänar lite mer än en vanlig 19-åring. Finns det risk att bli fartblind?

– Det är klart att det är en stor omställning. Det gäller att vara smart, det är därför jag har bra personer vid min sida som hjälper mig med den ekonomiska rådgivningsbiten. Sedan tycker jag att jag är rätt bra på den biten, att hålla i det och inte sväva iväg för mycket. Det är få förunnat att spela i Premier League, då ska man inte kasta bort den ekonomiska biten.

När du skrev på för Watford räddade du på sätt och viss en förenings ekonomi. Vägde du in det i ditt beslut?

– Just när jag fattade beslutet tänkte jag väl egentligen inte så mycket på det. Det var väl mer att jag hela tiden hade i tanken att när jag skulle gå ville jag att det skulle bli så mycket pengar som möjligt, eftersom Blåvitt har gett mig den möjligheten de har gjort, att jag har fått spela och utvecklas där.

"Hjälpte förhoppningsvis klubben"

– Jag har alltid sagt att när jag går ska det vara för mycket pengar. Jag ville bara att Blåvitt skulle få så mycket pengar som möjligt, nu fick de en del pengar, så förhoppningsvis hjälpte det klubben på något sätt. Det är jag bara glad över.

Livet som fotbollsproffs i världens största liga innebär tydliga rutiner.

– Under säsong samlas vi klockan 09.00 och äter frukost på anläggningen, vi tränar klockan 10.00 till 11.30 ungefär, sedan är det fritt om man ska gå till gymmet, ta behandling eller något annat. Följt av lunch. Sedan är det hemåt.

Maten sticker ut.

– Det är sjukt hård kost! Stor skillnad jämfört med Sverige och Blåvitt, även om det var noggrant med kost där också.

Fyra kockar, en kostspecialist och ytterligare tre personer ansvarar för att spelarna äter bra.

– Nutrionisten styr allt med maten. Det är mycket mindre kolhydrater här. De har tagit bort mycket av gluten i maten, det är väldigt låg fetthalt i det vi har. Inget onyttigt alls i princip, exempelvis inga efterrätter alls.

Känner du att det gör dig bättre?

– Jag har varit väldigt noggrann med det hela mitt liv och försökt att jobba på ett liknande sätt som vi jobbar på här. Jag tycker bara att det är positivt.

Så inga pizzor?

– Det är klart att du kan unna dig sådant ibland, det gör folk här med. Just på anläggningen serveras det inte sådan. Vad folk gör hemma efter träning vet inte jag.

"En fantastisk stad"

Pontus Dahlberg bor i samma område som flera lagkompisar och andra Premier League-profiler. Bland annat bor Arsenals manager Unai Emery och Tottenhams mittback Toby Alderweireld längre ned på samma gata. Umgänget med lagkamraterna efter träning har dock hittills varit ganska begränsat.

I Dahlbergs område bor flera andra Premier League-profiler, bland annat Arsenals tränare Unai Emery och Tottenhams belgiske mittback Toby Alderweireld.. Bild: Åsa Westerlund
I Dahlbergs område bor flera andra Premier League-profiler, bland annat Arsenals tränare Unai Emery och Tottenhams belgiske mittback Toby Alderweireld.. Bild: Åsa Westerlund

– Det har inte varit så mycket. Det är väl också en liten skillnad mot Göteborg. I Blåvitt är det mer som en familj även utanför planen. Man hängde mycket, tog en fika, tjötade lite på stan. Här är mycket att efter träningen åker man hem till sina familjer och ser det mer som ett jobb än vad man gjorde i Sverige och Blåvitt.

Den nya hemstaden London har annars mycket att erbjuda.

– En fantastisk stad. Det finns allt möjligt att göra. Shoppa, tusen olika affärer, hundra olika sevärdheter. Vill man äta bra finns det tusen bra restauranger. Det är en blandning av allt det.

I helgen som gick hade Pontus besök av mamma Gunilla och pappa Stefan samt deras vänner. Flickvännen Helena har inte flyttat över, men är ofta på besök.

– I början kom hon hit då och då, stannade en vecka eller några dagar. Sedan åkte hon tillbaka och jobbade. Nu har hon varit här i lite över en månad och ska väl stanna fram till lite innan jul.

Blivit klokare

Pontus Dahlberg beskriver sig själv som målinriktad. Något han har fått med sig från hemmet.

– Det tror jag. Håller man på med något håller man inte på halvdant, då ska man gå in för det. Det har jag väl fått in i mitt huvud att man alltid behöver vara seriös. Gör man något halvdant blir det sällan bra, då har jag istället gått in 100 procent för det och varit målinriktad.

Vilka är dina intryck från de första fem månaderna i Watford?

– Att allting är X antal snäpp upp. Hemma i Blåvitt hade vi 1,5-2 sjukgymnaster som var där ibland. Här har vi åtta som är här varje dag. Den biten är mer professionell, även om det var professionellt i Blåvitt med.

Hur har du förändrats?

– Jag tycker att jag har växt som person och blivit klokare. Jag tycker inte att flytten har förändrat mig på något negativt sätt, jag har lärt mig mer av livet. Jag bodde ensam även hemma i Göteborg, det är klart att det är skillnad att flytta till ett nytt land och bo ensam här.

Pontus Dahlbergs mål är att bli så bra som möjligt.

– Det är väl det korta svar jag har. Och egentligen ärliga med.

Det känns utstakat för dig. Finns det en risk att man slappnar av?

– Det är klart att det kan finnas en risk i det, jag tycker inte att jag har hamnat där. Jag har alltid haft en väldigt klar målsättning och varit hårt jobbande i det jag har gjort. Jag tycker inte att jag har blivit lat på den biten.

När gör du debut i Premier League?

– Ja du, bra fråga. Svår att svara på. Den får du nästan ställa till tränaren. Men … jag vet inte. Förhoppningsvis så snart som möjligt.

Hur nära känner du att du är?

– Ben Foster som står nu är en otroligt bra målvakt som har spelat i det engelska landslaget och har 10-15 år i Premier League sedan tidigare. Det är en väldigt tuff konkurrent att slå på det sättet. Han har varit väldigt bra i år också.

Vad säger du om truppen och säsongen hittills?

– Vi är väl nöjda, tycker jag. Vi har gått bra. I några få matcher förtjänade vi mer än vad vi har fått. Överlag är vi nöjda, absolut.

Mediabevakningen skiljer sig åt.

– Hemma i Blåvitt är det väldigt enkelt att komma upp till Kamratgården och ställa sig och kolla lite. Här måste man gå igenom vår medieansvarige för att ens få komma in till anläggningen och så måste man boka tider för intervjuer genom honom.

Konkurensen i Watford, som imponerat i årets Premier League, är tuff. "Ben Foster som står nu är en otroligt bra målvakt som har spelat i det engelska landslaget och har 10-15 år i Premier League sedan tidigare", säger Dahlberg.. Bild: Åsa Westerlund
Konkurensen i Watford, som imponerat i årets Premier League, är tuff. "Ben Foster som står nu är en otroligt bra målvakt som har spelat i det engelska landslaget och har 10-15 år i Premier League sedan tidigare", säger Dahlberg.. Bild: Åsa Westerlund

Många som är intresserade av Pontus Dahlberg inledningsvis eller kan du smyga?

– Jag kan smyga hyfsat får jag ändå säga.

Det har kanske med speltid att göra?

– Förmodligen.

Trots framgången har han behållit kontakten med moderklubben Älvängens IK.

Avslutar gärna i Blåvitt

– Jag tycker att jag har en bra relation med dem. Det är min pappas bästa kompis som är tränare för dem nu, gamle Blåvittspelaren Peter ”Erra” Eriksson. På det sättet har familjen en bra relation till Älvängen som klubb.

Ser du i förlängningen att du avslutar din karriär i Sverige och i så fall i IFK?

– Om jag kommer avsluta min karriär i Sverige är det i så fall i Blåvitt. Det finns ingen annan klubb som jag kan tänka mig att gå till i så fall. Det är klart att skulle jag ha en så bra karriär att jag kan vara utomlands hela karriären så är såklart min önskan att kunna få avsluta i Blåvitt om den möjligheten finns och båda parter är öppna för det. Det hade varit en otroligt häftig grej.

Pontus Dahlberg är en av endast tre svenska Premier League-spelare. De övriga två är Victor Nilsson Lindelöf i Manchester United och Ken Sema i Watford. Ligan har ett centralt avtal med ett bilmärke. När intervjun är färdig hoppas Dahlberg in i sin och rattar iväg i Londonkvällen.

Lugnt och säkert.

Snart är det hans tur.