Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/12

Demegård byter landslaget mot Grebbestad

SM-guld och OS-silver. Det är några av meriterna som Matti Demegård har i ryggsäcken när nästa äventyr ska ta fart. Grebbestads IF:s nya tränare byter damlandslaget mot ­division 2.

– Jag har ett brett gediget fotbollsintresse, jag har passion. Sen får andra säga om jag är en nörd eller inte.

Orden är Matti Demegårds. Vi har slagit oss ned vid ett av borden på ett kafé i Grebbestad. Här har han och familjen bott sedan maj 2015.

Denna novemberdag började med ett flyg från Stockholm som tog honom till Göteborg. Han har varit och jobbat på förbundet.

Många resor har det blivit för Matti Demegård de senaste tre åren. I december 2013 presenterades han som Pia Sundhages nya högra hand som tränare med fokus på analys och försvarsspel för det svenska damlandslaget i fotboll.

Sedan dess har han varit med på samtliga samlingar som landslaget haft, jobbat i förbundets lokaler i Stockholm och rest runt för att se tänkta landslagsspelare och motståndare.

Efter januari 2017 blir vardagen en annan. Uppdraget för damlandslaget är då över, för denna gång i alla fall.

– Jag kommer så klart sakna hela teamet, ledarna och spelarna, säger Matti Demegård.

Att få ihop vardagen när man har ett arbete som innebär mycket resande och dessutom ett arbete som sjukgymnast på en klinik i Göteborg har varit ett pussel. Nu hoppas han kunna lägga ner mer tid på familjen som består av fru och två barn.

– Alla som är föräldrar vet att det är ett pussel i vardagen. Jag känner väl ibland att jag inte lagt så mycket tid på familjen som jag velat. På samma sätt som jag ibland kan känna att jag inte kunnat lägga så mycket tid på jobbet som jag velat, säger han och fyller i:

– Ett åtta till fem-jobb har jag aldrig haft och lockar mig inte heller.

Att landslaguppdraget skulle ta slut i januari har varit klart sedan en tid tillbaka. När erbjudandet om att ta över Grebbestads IF som huvudtränare dök upp kändes det rätt i tiden.

– Det här året kommer familjen gynnas, säger Matti Demegård.

Grebbestads IF hade tidigare varit i kontakt med Matti då de på något sätt önskat att han skulle ha en roll i föreningen. Men det var inte förrän i början av november i år som det blev klart att han tar över tränaransvaret i GIF tillsammans med Jonatan Hårenberg.

De senaste 15 åren har Matti Demegård figurerat i svensk elitfotboll. Bland annat som assisterande tränare till Erik Hamrén i Örgryte och assisterande tränare till Jörgen Lennartsson i Elfsborg. Under tiden i just Elfsborg kammades ett SM-guld hem.

Kontrasterna från den absoluta eliten i svensk fotboll till en division 2-klubb är stor.

– Jag skulle ljuga om jag säger att det inte kommer bli annorlunda i GIF. Så ser verksamheten ut, den har mindre resurser än vad jag kanske varit van vid. Jag kommer nog få ”köpa läget” betydligt oftare nu i GIF. Till exempel eftersom jag inte har några heltidsanställda spelare.

Han sväljer en klunk cappuccino för att sedan försöka beskriva hur han är som ledare. Men särskilt gapig tror han inte att han är. I stället hoppas han att spelarna kommer märka av hans engagemang på ett annat sätt.

– Som ledare inkluderar jag gärna spelarna. Jag vill att de ska våga. Av Pia Sundhage har jag lärt mig ett uttryck som jag gillar; ”låt inte tränaren avgöra hur bra du kan bli”. Det går ut på att väcka lusten hos spelaren att själv ta ansvar för sin utveckling, säger Matti Demegård.

Än så länge har han inte sjösatt rollen som ny tränare i Grebbestad. Det kommer i januari. Under den korta tid som Grebbestadsbo har han sett laget spela ett par matcher.

– Det finns en struktur i GIF:s spel. De vill äga boll och vinna. Men ibland kanske de inte tänker att de bör anpassa sitt spel. Man ska inte anpassa sig utifrån motståndarna, men från situationer eller andra faktorer. Till exempel: Spelar du en match i oktober på en lerig plan kommer situationer uppstå då du kanske måste välja en annan väg i spelet än den du egentligen vill. Det ska finnas en röd linje i spelet och när en situation uppstår ska spelaren ha några alternativ och välja den väg som passar bäst just då.

Han tror på variation i spelet, varken enbart en inläggsfotboll, eller en fotboll som enbart ska spelas centralt på planen. Men en princip ska finnas.

– Vissa säger att det går att jämföra med en säljare. Jag ska sälja in en spelidé hos spelarna. Är du en duktig säljare kan du sälja vad som helst, menar vissa. Riktigt så tror inte jag. Du måste ha en viss grundkompetens, till exempel att du själv spelat fotboll. Det måste inte vara på absoluta elitnivå. Svennis och Lagerbäck har ju ändå lyckats.

Några speciella drömmar att bli huvudtränare i en svensk elitklubb finns inte, men man vet aldrig. Kanske i framtiden.