”I svåra fall kan HELLP vara livshotande på grund av njursvikt, leversvikt eller svårhanterade blödningar”, säger Anna Hagman som är förlossningsöverläkare på Sahlgrenska i Göteborg. Arkivfoto.
”I svåra fall kan HELLP vara livshotande på grund av njursvikt, leversvikt eller svårhanterade blödningar”, säger Anna Hagman som är förlossningsöverläkare på Sahlgrenska i Göteborg. Arkivfoto. Bild: Maja Nilsson

Det här är HELLP – läkaren Anna Hagman förklarar

Färre än en procent av alla gravida i Sverige drabbas av HELLP. Tillståndet kräver sjukhusvård och intensiv övervakning på en förlossningsavdelning. Förlossningsöverläkaren Anna Hagman hjälper dig att förstå sjukdomen, symptomen och riskerna.

ANNONS
|

För fyra år sedan insjuknade Jennifer Johansson från Ljungskile i det så kallade HELLP-syndromet som drabbar 0,5–0,9 procent av alla gravida i Sverige.

– Det var tufft för mig under lång tid, men det var som värst dagen före förlossningen. Min familj var på besök på sjukhuset och vi fikade i kafeterian på Näl. Efteråt eskalerade smärtan och det kändes som att knivar högg mig i magen, säger Jennifer Johansson.

HELLP (Hemolys, Elevated Liver enzymes and Low Platelet) är en allvarlig komplikation som drabbar kvinnor efter graviditetsvecka 20 eller strax efter förlossning.

Orsaken är att njurarna och levern påverkas när blodets förmåga att levra sig får en allvarlig störning.

ANNONS

– I svåra fall kan det vara livshotande på grund av njursvikt, leversvikt eller svårhanterade blödningar, säger Anna Hagman som är förlossningsöverläkare på Sahlgrenska i Göteborg.

Smärtor i magen

HELLP kräver sjukhusvård och intensiv övervakning på en förlossningsavdelning.

– Den enda boten mot HELLP är förlossning och kejsarsnitt är vanligt. Efter förlossningen brukar tillståndet snabbt förbättras, säger Anna Hagman.

Sjukdomens symptom är illamående, kräkningar och smärtor i den övre delen av magen. Ofta känner gravida en ”strålande” känsla mot höger sida över levern.

– En del kvinnor känner sjukdomskänsla några dygn före insjuknandet och några har huvudvärk och synpåverkan.

Ska söka akut

Tillståndet kan ibland ha ett snabbt förlopp. Därför menar Anna Hagman att det är viktigt att söka vård vid dessa symptom när man är gravid.

– Barnmorskorna inom mödravården är väl införstådda med tillståndet och råder kvinnor med HELLP-symptom eller preeklampsi (havandeskapsförgiftning) att söka akut till förlossningsvården. Även vid kontakt med 1177 och när de pratar med förlossningsenhet brukar kvinnor få rådet att söka akut.

I Sverige är det extremt ovanligt att kvinnor dör som en följd av tillståndet.

– Men det finns enstaka fall även om det inte sker varje år. När någon går bort är det oftast i kombination med annan sjuklighet eller komplicerande faktorer som kraftigt förhöjda blodtryck.

ANNONS

”Extra skört”

Även fostret löper en risk att mista livet. Det eftersom mamman kan behöva förlösa barnet extremt tidigt på grund av hennes sjukdomstillstånd som ibland kan vara förenat med tillväxthämning hos barnet.

– Prematuritet och tillväxthämning gör att det ofödda och födda barnet är extra skört. Vid HELLP finns också en ökad risk för att moderkakan lossnar vilket i sig utgör en särskild risk för både den blivande modern och fostret.

Dödligheten hos barnet beror helt på vilken tidpunkt som förlossningen sker.

– Oftast går det bra för barnet, men i internationella studier finns det rapporterat om dödlighet om 10–30 procent. Den exakta siffran i Sverige har jag tyvärr inte, men att barnet dör är ovanligt.

Enligt Anna Hagman blir de allra flesta som haft HELLP helt återställda och det är ovanligt att drabbas av sjukdomen igen.

LÄS MER:Jennifer Johanssons graviditet blev en mardröm – drabbades av HELLP: ”Som att knivar högg mig i magen”

ANNONS