Dopningskontrollant uppges dött efter planstormning

VM-kvalet i Abuja skakades av skandalscener. Efter slutsignaler valde nigerianska supportrar att storma planen och nu kommer rapporter om att en dopningskontrollant ska ha dött under tumulten. ”De slog honom, han föll och de trampade på honom”, skriver Ghananska journalisten Collins Atta Poku på Twitter.

ANNONS

VM-kvalmatcher spelades runtom i hela världen igår och på den afrikanska kontinenten möttes bland Ghana och Nigeria i den nigerianska huvudstaden Abuja.

Matchen vanns av Ghana – och skakades senare av skandalscener.

Efter slutsignalen uppstod nämligen tumult då nigerianska fotbollssupportrar stormade planen. Bilder visar bland annat hur delar av planen vandaliseras och enligt rapporter ska föremål ha kastats mot Ghanas spelare.

Den amerikanska sportkanalen ESPN rapporterar även att säkerhetsvakterna var sena att agera. Vilket ledde till att spelarna fick rädda sig själva och fly in mot spelartunneln.

När vakterna väl var på plats ska man använt både batonger och tårgas mot de som stormade planen.

ANNONS
Polisen ska använt tårgas och batonger mot de som stormade planen.
Polisen ska använt tårgas och batonger mot de som stormade planen. Bild: Sunday Alamba

Dopningskontrollant uppges död

Nu kommer även uppgifter om att planstormningen ska ha lett till ett dödsfall. Enligt Zambianfootball.com ska en dopningskontrollant dött efter tumulten. Sajten skriver att det var ”en mörk dag för zambisk fotboll”.

Även den nigerianska BBC-reportern Osasu Obayiuwana rapporterar om dödsfallet som ska ha skett efter matchen.

”Han var där som dopningskontrollant. Han kollapsade plötsligt och dog. Dödsorsaken är inte bekräftad än. Hans familj, Zambias fotbollsförbund och regeringen har blivit underättade”, skriver han på Twitter.

Journalisten: ”De slog honom”

Den ghananska journalisten Collins Atta Poku ska ha varit på plats under matchen och efter matchen. Han menar på att kontrollanten ska ha dött efter att han attackerats av planstormarna.

"De slog honom, han föll och de trampade på honom. Han förlorade medvetandet och fördes i hast till en ambulans närmare Ghana för att göra HLR. Hela den ghananska kontingenten såg på när återupplivningsförsök gjordes med syrgasmask. Han fördes till sjukhus senare och nu detta. Tråkigt.", skriver Poku på Twitter.

ANNONS