Eskilstuna United firar ett mål. Spelarna på bilden har ingenting med texten att göra.
Eskilstuna United firar ett mål. Spelarna på bilden har ingenting med texten att göra. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM

Eskilstunas inkilning: Tvingade spelare att äta i underkläder

Eskilstuna United välkomnade nya spelare med en inkilning. Ett av momenten: Äta en måltid med underkläderna synliga, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

ANNONS

Vittnesmål om pennalism och kränkande inkilningar i Idrottssverige har börjat komma upp till ytan sedan den förre målvakten, och nuvarande hockeyexperten, Erik Granqvist delade sin historia.

Flera tunga aktörer har sedan dess tagit avstånd från denna kultur. Men den verkar inte vara död för det.

Tidigare under året delade herrfotbollsklubben AFC Eskilstuna bilder på sina sociala kanaler, där en av lagets nya spelare ”straffades” med att bära en rosa kjol.

Nu har Eskilstuna-Kuriren kommit över en lista på inkilningar som drabbar nya spelare i stadens mest framgångsrika damförening, Eskilstuna United.

Den säger bland annat man ska bjuda upp lagets manlige tränare till dans – och äta en middag med underkläderna synliga.

ANNONS

”Det är sorgligt”

Någonting som Lena Klintberg, utvecklare på Eskilstuna kommun med fokus på barnrätt och HBTQI, tar kraftigt avstånd ifrån.

– Att inkilningar överlag lever kvar i en modern tid är sorgligt. Det finns överallt och förekommer här och nu. Så jag är inte förvånad, men beklämd över att det pågår, säger hon till Eskilstuna-Kuriren.

”Rört oss i gränslandet”

Föreningen, till vardags seriekonkurrent till BK Häcken FF, medger att man agerat på ett sätt som går att ifrågasätta.

– Det där är aktiviteter som ska var en positiv grej och en form av teambuilding för att föra alla närmare varandra. Här var ju syftet att visa att alla är okej och får vara med som de är. Men såklart kan man fundera på om vi har rört oss i ett gränsland för vad som är okej och inte, säger ordförande Lina Bertilsson.

Efter inkilningarna i AFC Eskilstuna nått sociala medier har kommunen valt att frysa sina bidrag till klubben. Nu kan det bli tal om liknande åtgärder för Eskilstuna United.

ANNONS