Glenn Ståhl under tiden i Ljungskile, säsongen 2017.
Glenn Ståhl under tiden i Ljungskile, säsongen 2017. Bild: Sebastian LaMotte

Förre LSK-tränaren startar ligaspelet – först i Europa

Nästan alla fotbollsligor i världen har ställts in eller skjutits upp. Den första att starta ser ut att bli den färöiska ligan, där förre Ljungskiletränaren Glenn Ståhl leder toppklubben Runavik.

ANNONS
|

Starten av den färöiska ligan var tänkt den åttonde mars, men på grund av coronapandemin stoppades premiären och de första omgångarna. Två månader senare, den nionde maj ska de åter ta upp säsongen.

Då blir det den första fotbollsligan i Europa att dra igång spelet igen. Därmed kan Runavik med förre Ljungskiletränaren Glenn Ståhl se fram emot tävlingsmatcher om några veckor sedan coronaläget i landet uppges vara under kontroll.

– Vi har haft en väldigt bra utveckling i detta och ser väl ett ljus i tunneln annars hade inte fotbollsförbundet tillsammans med hälsodepartementet tillåtit detta, säger han i en intervju med Aftonbladet.

ANNONS

Lämnade LSK självmant

Glenn Ståhl tog över som tränare i Ljungskile inför säsongen 2017 då de startade om efter degraderingen från superettan. Tiden i LSK blev kort och efter ett par svaga resultat tog han beslutet att lämna uppdraget i september.

– Jag har blivit glad i många människor både i och runt föreningen och jag vet hur stor skillnaden är på vinst och förlust är. Jag önskar en kortsiktig effekt för när jag lämnar så tvingar jag fram spelarna att ta eget ansvar. Nu går det inte att skylla på en tränare längre och du kan inte gömma dig i kollektivet. Hoppas att det kan få en katalysatoreffekt på spelargruppen, sa Glenn Ståhl till Bohusläningen då.

Två olika klubbar på Färöarna

Efter några månader kom tränaren tillbaka till fotbollen igen. Nästa jobb fanns på Färöarna och Ståhl skrev på för TB/FCS/Royn i november 2017. Två säsonger senare tog han klivet över till Runavik, en av toppklubbarna i serien.

Runavik vann ligan 2007, cupen 2017 och slutade trea förra året. Totalt finns tio lag i Färöarnas Premier league och målet med säsongen 2020 är att samtliga 27 omgångar ska spelas.

– Ambitionen är att vi ska spela 27 matcher. Men vi kommer starta med att spela 18 där vi möter alla lag hemma och borta. Det är bra för då har vi en försäkring om det här skulle bryta ut på nytt så vi inte tvingas ut i någon tidsnöd. I stället har vi en säkerhetsaspekt om det blir problem igen och då spelar vi bara 18 matcher, säger Ståhl till Aftonbladet.

ANNONS

ANNONS