Fair play – en viktig del av Myras cup

Det började med en minnesmatch och fortsatte med en turnering som nu växt sig större. Myras cup spelas för att minnas en vän, familjemedlem och idrottare som fick lämna jordelivet för tidigt.

ANNONS
|

Det var många Uddevallabor som berördes av Magnus Myrströms sjukdom och bortgång under hösten 2017. "Myra" var familjefar och idrottsledare i Oddevold med många vänner.

Minnet lever kvar och för att hedra det så har en grupp av hans närmaste bestämt sig för att göra något för andra som hamnar i liknande situationer. De kallar sig "Myras vänner" och håller fortfarande på att organisera sig för att hitta rätt sätt att förvalta sina medel.

Vill stötta andra familjer

Att arrangera Myras cup för andra gången är ett sätt att få in pengar till den organisation, fond eller stiftelse som håller på att bildas.

ANNONS

– Tanken är att samla in så mycket pengar som möjligt och att de sedan ska kunna sökas av familjer som hamnat i samma situation, fotbollsspelare i Uddevalla kommun, berättar Peter Kloth, en av Myras vänner tillsammans med Per Herlogsson, Håkan Ferm, Anders "Fimpen" Niklasson, Mikael Gustavsson och Jocke Torgé.

Första gången de samlade ihop sig så var det för att spela en minnesmatch. Under våren 2018 startade de Myras cup som lockade nio old boys-lag till en inomhusturnering i Stenab arena.

Fler lag vill vara med

När cupen återkommer på lördagen spelas den i Agnebergshallen och tolv lag, uteslutande från Uddevalla, ställer upp.

– Jag är chockad själv och vi har fått tacka nej till några lag. Vi får se om vi ska utveckla cupen nästa år eller hålla oss till Uddevallalagen, säger Peter Kloth.

Med start klockan nio på morgonen startar Myras cup med två gruppspel à sex lag. Därefter semifinaler och finalen på eftermiddagen. Alla spelare måste vara 35 år eller äldre och kvällen fortsätter med gemensam middag på en av krogarna i Uddevalla.

"Vi spelar för Magnus"

– Det är mycket folk i alla lagen och många har spelat med och mot varandra tidigare. Sedan är det över 100 personer som ska med ut efteråt.

ANNONS

Vad tror du att "Myra" hade tyckt om cupen?

– Han var en väldigt lugn och rättvis person, han hade tyckt att det var något fint. Vi spelar för Magnus och därför är det viktigt med fair play och att ha roligt. Det stod han för, säger Peter Kloth.

Alla intäkter från cupen (entré, kiosk och så vidare) ska gå till fonden/stiftelsen. Det pågår också ett par auktioner där landslagsspelaren Marcus Berg skänkt matchtröjor och fotbollsskor till förmån för Myras vänner.

ANNONS