Förbundets nya vision: 2022 ska Bohuslän ha tio kvinnliga domare

Kvinnliga domare i fotboll och futsal lyser med sin frånvaro. Därför jobbar Bohusläns FF med att förverkliga sin vision.
– Målsättningen är att vi ska ha tio kvinnliga distriktsdomare 2022, säger Örjan Carrwik.

ANNONS

Linnea Samuelsson från Uddevalla och Tilda Janzon från Bokenäs dömer både futsal och fotboll.

Men duon är ensamma – i båda sporten – i Bohuslän.

– Vi är absolut inte nöjda med att så få kvinnor dömer i både fotboll och futsal. Därför har BFF en vision om att vi 2022 ska ha tio kvinnliga distriktsdomare, eller högre, i fotboll som är bördiga från Bohuslän, säger Örjan Carrwik, domarcoach i futsal och som sitter i BFF:s domarkommitté.

Jobbar på olika sätt

För att lyckas med visionen jobbar Bohusläns FF med uppsökande verksamhet, samarbete med distriktets föreningar där de kontaktar tjejer som utbildat sig till föreningsdomare och via media för att få ut sitt budskap.

ANNONS

– I framtiden vill vi även att en domarutbildning ska ingå i de gymnasieskolor som har en fotbollsutbildning. Då är vår förhoppning att de som inte vill fortsätta att spela kan stanna kvar inom fotbollsfamiljen fast som domare.

Örjan Carrwik menar att domarkårens stora dominans av män handlar om kultur: att det inte finns några kvinnliga domare att se upp till.

– Många tjejer vet knappt att det är möjligt att bli domare. Vi skulle behöva få fram fler kulturbärare som kan visa att tjejer också kan döma fotboll och futsal.