Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fotbollstalangen Hiannick Kamba förklarades död – hittad vid liv

För fyra år sedan gick han bort – trodde alla. Men nu är den tidigare Schalke 04-talangen Hiannick Kamba hittad vid liv.

Det var den tyska tidningen Bild som under måndagen avslöjade historien.

Den tidigare Schalke 04-spelaren Hiannick Kamba förklarades död den 9 januari 2016 enligt alla officiella papper. Flera medier rapporterade om att Kamba omkommit i en bilolycka i hemlandet Kongo. Då var Kamba 29 år gammal.

– Vi var på träning när vi fick höra om det. Det var flera spelare som grät, sa tyska fotbollsklubben YEG Hassels tränare till WAZ efter beskedet.

Men detta stämde alltså inte.

I dag jobbar den numera 33-årige Kamba på ett elbolag i Gelsenkirchen i Tyskland där han sysslar med kemiteknik, enligt Bild.

Åtal drivs

Hans försvinnande har blivit rättssak och åklagaren Anette Milk driver nu ett bedrägeriåtal mot Kambas ex-fru som misstänks ha tjänat miljonbelopp genom den forne Shalke-spelarens tyska livförsäkring efter att ha visat upp ett falskt dödsattest för de tyska myndigheterna.

– Hon är misstänkt för bedrägeri, men nekar till brott. Utredningen pågår fortfarande, säger Milk till Bild.

Åklagaren beskriver också hur Kamba själv slog larm om det misstänkta bedrägeriet. 2018 meddelade han den tyska ambassaden i Kongo vad som hade inträffat.

Kamba föddes i Kongo men kom i tidig ålder till Tyskland. Han var en lovande högerback som spelade tillsammans med bland andra Manuel Neuer (landslagsmålvakt i Tyskland) och Benedikt Höwedes (landslagsback i Tyskland) i Schalke 04:s juniorlag.

Kamba nådde aldrig A-truppen utan harvade på i de lägre divisionerna.