Göteborgs Rebecka Blomqvist gläds över SM-guldet ihop med lagkompisen Pauline Hammarlund. Blomqvists år har innehållit det mesta.
Göteborgs Rebecka Blomqvist gläds över SM-guldet ihop med lagkompisen Pauline Hammarlund. Blomqvists år har innehållit det mesta. Bild: MAXIM THORE

Från cancerbesked till guldhjälte på ett år: ”Väldigt tacksam”

I november 2019 fick Rebecka Blomqvist beskedet som förändrade hennes liv. Hon hade drabbats av cancer. På lördagen var hon en av Göteborgs FC:s bästa spelare när SM-guldet säkrades i Linköping.
– Jag är bara väldigt tacksam och glad att jag får uppleva det här, säger hon.

ANNONS
|

Det var mycket känslor i omlopp på Linköping Arena på lördagen när Göteborg FC säkrade segern i 2020 års damallsvenska. Bakom rycket i 7-0-matchen låg anfallaren Rebecka Blomqvist, som genom ett smart rörelsemönster och exakta passningar såg till att det blev både 1-0 och 2-0 före paus.

– Jag är så jävla glad. Jag tycker att vi förtjänar det här. Vi har visat i flera år att vi är ett lag som ska slåss i toppen. Nu får vi ta det där guldet. Vi förtjänar det så jäkla mycket, slog Rebecka Blomqvist fast i korridoren utanför Göteborgs omklädningsrum.

Det gick inte att ta miste på känslorna efter slutsignalen. Göteborgsspelarna rusade in i varandra och dansade och hoppade i klunga, länge, länge.

ANNONS

– Det är helt otroligt. Vi har längtat efter det här, jag har längtat efter det här. Nu ska vi bara njuta, konstaterade Rebecka Blomqvist.

Cysta på äggstocken

Hennes senaste år har varit både himmel och helvete.

En ultraljudsundersökning i oktober 2019 visade en stor cysta på den ena äggstocken och beskedet från läkaren var att den behövde opereras bort direkt.

Efter operationen i november analyserades cystan och beskedet var inte det hon hade hoppats på. Det var cancer.

Efter en tung december med ytterligare undersökningar kom den 8 januari beskedet att cancern var borta.

Därefter började hon så sakteliga vägen tillbaka och har mirakulöst nog spelat 20 av årets 21 matcher. Totalt sett har Rebecka Blomqvist varit en av Göteborgs allra bästa spelare och ligger tvåa i den interna poängligan.

Har utgående kontrakt – kan lämna

– Det kändes långt bort ett tag där. Det gör det ännu starkare nu. Jag är bara väldigt tacksam och glad att jag får uppleva det här, sa hon om året som varit.

LÄS MER:Europeiska toppklubben intresserad av Blomqvist

Och nu är ni bäst i Sverige?

– Ja, det är helt sjuk. Shit, alltså!

För egen del går det nuvarande kontraktet ut efter säsongen. Var hon spelar fotboll 2021 är höljt i dunkel.

– Det är inte något jag inte tänker på just nu faktiskt.

ANNONS

Blir du kvar i klubben eller går du vidare?

– Jag kommenterar inte det nu.

Men inget är klart med någon annan klubb än?

– Jag kommenterar ingenting. Haha! Jag vill inte prata om det nu.

ANNONS