Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Från Peking till Rio - via Ljungskile

Från ett provspel till ett LSK-kontrakt. Senare till allsvenskan och OS. Det har gått fort framåt för Ken Sema som nu njuter av de olympiska spelen.

Vi når Ken Sema på telefon när OS-truppen är på väg till det andra träningspasset sedan ankomsten i Brasilien. Det är också sista passet före den enda träningsmatchen inför turneringen, mot Sydkorea. Semas första landskamp – någonsin.

Vi vet såhär i efterhand att det blev en startplats på kanten i Sveriges tremannaanfall, 90 minuters spel och ett Ken Sema-mål i debuten som Sverige förlorade med 2–3. Men det visste inte 22-åringen om i torsdags.

– Kul att vara här och gänget är jättebra, jag har kommit in i det snabbt, säger den förre Ljungskilespelaren.

Ken Semas fotbollsresa startade i Norrköping. En stad som har en stor del i den svenska OS-truppen 2016, trots att ingen av spelarna representerar de regerande svenska mästarna IFK Norrköping för tillfället. Däremot har Astrit Ajdarevic, Alexander Fransson, Muamer Tankovic och Ken Sema tidigare gjort det. Lägg därtill förbundskaptenen Håkan Ericson som tränat IFK.

– Jag känner till honom och vet att han är från Norrköping, men jag känner inte honom så, säger Ken Sema om tränare Ericson.

När yttermittfältaren inte lyckades ta en plats i A-laget i ”Peking” fick han söka sig vidare. Via en utlåning till Sylvia hamnade han på provspel i Ljungskile under vintern 2014. Dåvarande LSK-tränaren Tor-Arne Fredheim skrev senare kontrakt med Ken Sema. Något som blev en väldigt lyckad värvning för klubben.

Under de två säsongerna den vänsterfotade Sema spelade i LSK hann han med ett kval till allsvenskan och deltog i samtliga 60 omgångar av superettan. Tio mål noterades med.

Då föll det sig ganska naturligt att allsvenska klubbar visade intresse. Inför årets säsong skrev han på för nykomlingen Östersund. Ett halvår senare var han uttagen i OS-truppen.

Det har gått fort.

– Jag har alltid haft en tro på mig själv och en förhoppning att man gör det bra så kan man gå vidare, nu är jag här. Det är bara att tacka, ta emot och visa hur bra man är, berättar Ken.

Vad betyder det att spela ett OS?

– Det är stort att vara med och det är inte alla spelare som får representera sitt land i ett OS. Om jag gör det bra personligen kanske det öppnar andra dörrar, samtidigt är det en erfarenhet utöver det vanliga. Någonting man kommer ha med sig resten av livet, att man har varit med i ett OS.

Även om landslagen i OS-turneringen inte är med alla de bästa spelarna finns det ändå ett par namnkunniga lirare på plats i Brasilien. Argentinaren Manuel Lanzini från West Ham och PSG-försvararen Marquinhos i Brasilien för att nämna några.

Och såklart – Barcelonastjärnan Neymar som ska bära hemmanationen på sina axlar.

– Det är stort och roligt, man blir bara mer taggad av att möta några utav de bästa spelarna i världen, säger Ken Sema som också får möta några världsspelare i Sveriges gruppspel.

Är det några av de andra idrotterna du är extra nyfiken på att se under OS?

– Det skulle vara kul att se Usain Bolt springa 100 meter. Jag gillar hypen runt honom och sprinten.

Är Bolt OS största stjärna?

– Det är väl Bolt eller Neymar. Det är stort med hemma-OS och Brasilien har aldrig vunnit. De säger att det är dags nu.

Hur känns det att tillhöra den skaran idrottare med Bolt och Neymar?

– Du hör ju själv hur det låter. Underbart och verkligen få förunnat att var med här, det gäller att njuta och samtidigt vara så bra som möjligt. Jag är här och nu och det är nu jag ska vara som bäst.