Från Peking till Rio - via Ljungskile

Från ett provspel till ett LSK-kontrakt. Senare till allsvenskan och OS. Det har gått fort framåt för Ken Sema som nu njuter av de olympiska spelen.

ANNONS
|

Vi når Ken Sema på telefon när OS-truppen är på väg till det andra träningspasset sedan ankomsten i Brasilien. Det är också sista passet före den enda träningsmatchen inför turneringen, mot Sydkorea. Semas första landskamp – någonsin.

Vi vet såhär i efterhand att det blev en startplats på kanten i Sveriges tremannaanfall, 90 minuters spel och ett Ken Sema-mål i debuten som Sverige förlorade med 2–3. Men det visste inte 22-åringen om i torsdags.

– Kul att vara här och gänget är jättebra, jag har kommit in i det snabbt, säger den förre Ljungskilespelaren.

Ken Semas fotbollsresa startade i Norrköping. En stad som har en stor del i den svenska OS-truppen 2016, trots att ingen av spelarna representerar de regerande svenska mästarna IFK Norrköping för tillfället. Däremot har Astrit Ajdarevic, Alexander Fransson, Muamer Tankovic och Ken Sema tidigare gjort det. Lägg därtill förbundskaptenen Håkan Ericson som tränat IFK.

ANNONS

– Jag känner till honom och vet att han är från Norrköping, men jag känner inte honom så, säger Ken Sema om tränare Ericson.

När yttermittfältaren inte lyckades ta en plats i A-laget i ”Peking” fick han söka sig vidare. Via en utlåning till Sylvia hamnade han på provspel i Ljungskile under vintern 2014. Dåvarande LSK-tränaren Tor-Arne Fredheim skrev senare kontrakt med Ken Sema. Något som blev en väldigt lyckad värvning för klubben.

Under de två säsongerna den vänsterfotade Sema spelade i LSK hann han med ett kval till allsvenskan och deltog i samtliga 60 omgångar av superettan. Tio mål noterades med.

Då föll det sig ganska naturligt att allsvenska klubbar visade intresse. Inför årets säsong skrev han på för nykomlingen Östersund. Ett halvår senare var han uttagen i OS-truppen.

Det har gått fort.

– Jag har alltid haft en tro på mig själv och en förhoppning att man gör det bra så kan man gå vidare, nu är jag här. Det är bara att tacka, ta emot och visa hur bra man är, berättar Ken.

Vad betyder det att spela ett OS?

– Det är stort att vara med och det är inte alla spelare som får representera sitt land i ett OS. Om jag gör det bra personligen kanske det öppnar andra dörrar, samtidigt är det en erfarenhet utöver det vanliga. Någonting man kommer ha med sig resten av livet, att man har varit med i ett OS.

ANNONS

Även om landslagen i OS-turneringen inte är med alla de bästa spelarna finns det ändå ett par namnkunniga lirare på plats i Brasilien. Argentinaren Manuel Lanzini från West Ham och PSG-försvararen Marquinhos i Brasilien för att nämna några.

Och såklart – Barcelonastjärnan Neymar som ska bära hemmanationen på sina axlar.

– Det är stort och roligt, man blir bara mer taggad av att möta några utav de bästa spelarna i världen, säger Ken Sema som också får möta några världsspelare i Sveriges gruppspel.

Är det några av de andra idrotterna du är extra nyfiken på att se under OS?

– Det skulle vara kul att se Usain Bolt springa 100 meter. Jag gillar hypen runt honom och sprinten.

Är Bolt OS största stjärna?

– Det är väl Bolt eller Neymar. Det är stort med hemma-OS och Brasilien har aldrig vunnit. De säger att det är dags nu.

Hur känns det att tillhöra den skaran idrottare med Bolt och Neymar?

– Du hör ju själv hur det låter. Underbart och verkligen få förunnat att var med här, det gäller att njuta och samtidigt vara så bra som möjligt. Jag är här och nu och det är nu jag ska vara som bäst.

ANNONS

Om Ken Sema

– Han har haft en otrolig utveckling, magisk. Jag kommer ihåg när han kom till oss och han har verkligen tränat, kämpat och jobbat hårt sedan dess. Han körde ofta individuellt efter träningarna. Ken har kapaciteten och mentaliteten för att lyckas. Jag blev jätteglad när han blev uttagen, är någon förtjänt av den här chansen är det han.

Aleksandar Kitic

– Jag hade ett möte med hans föräldrar om omställningen att flytta till Ljungskile. Han var otroligt fokuserad och ville verkligen bil fotbollsspelare. Det brann i ögonen på honom och vi tvekade aldrig. Han var tunn i kroppen då men byggde snabbt upp sin fysik, tekniken hade han redan. Jag pratade med Håkan (Ericson) och vet att han var tilltänkt för U21-landslaget tidigare, men föll bort i konkurrensen. Han har en förmåga att lyckas vid rätt tillfälle och tog rätt steg till Östersund.

Tor-Arne Fredheim

Fakta: Sveriges motståndare i OS

Colombia: Sveriges första motståndare i Manaus (Klockan 00.00 natten till 5 augusti svensk tid). Colombia är rankat som trea i världen sedan juni i år, det är den bästa placeringen någonsin för nationen (tangerat med juli 2014). De är med i OS för första gången sedan 1992 och kommer med mestadels spelare från den inhemska ligan. Mest erfarenhet har största stjärnan Teofilo Gutierrez som spelar i portugisiska Sporting. ”Teo” gjorde mål i genrepet mot Honduras och har tidigare varit proffs i Turkiet, Argentina och Mexiko. Totalt 15 mål på 47 landskamper.

Nigeria: Möter Sverige i Manaus (Klockan 00.00 natten till 8 augusti svensk tid). Nigeria har dalat på världsrankingen de senaste åren, just nu på 70:e plats (som bäst på nionde 2006). Mästarna från OS 1996 har spelare från norska, italienska, turkiska och portugisiska ligan. Mest namnkunnig är John Obi Mikel som gjort närmare 250 matcher under tio år i Chelsea. 29-åringen debuterade i landslaget 2005 och har gjort 75 landskamper.

Japan: I den sista gruppspelsmatchen möts Sverige och Japan i Salvador (Klockan 00.00 natten till 7 augusti svensk tid). Japan gör sitt sjätte raka OS och är rankat 57 i världen för tillfället. Samtliga spelare i truppen utom tre spelar fotboll i Japan. Yuya Kubo och Takumi Minamino har gjort en del mål i schweiziska och österrikiska ligan men hetast kanske Takuma Asano är. 21-åringen värvades tidigare i somras av Arsenals manager Arsene Wenger.

Världsrankingen är uppdaterad av Fifa från den 14 juli och avser ländernas seniorlandslag. Någon ranking för OS-landslagen finns inte då de spelar så få matcher.

ANNONS