Göteborg FC avgjorde sent i jättedrama

I en otroligt dramatisk match säkrade Göteborg andraplatsen med två sena mål mot storlaget Rosengård. Därmed är laget klart för Champions League nästa år.

|

Det började nästan osannolikt bra. Elin Rubensson, som just innan match blev utsedd till lagets bästa spelare av supportrarna, tackade för förtroendet genom att dunka upp bollen i nättaket. Passningen kom från Rebecka Blomqvist.

1–0 till GFC, som i det läget var svenska mästare – så länge Piteå inte gjorde mål mot Växjö.

Och Rubensson var inte klar. 35 minuter in i matchen sprintade hon ifrån sin bevakning och lyfte in 2–0 i bortre krysset – hur elegant som helst. Dock hade Piteå däremellan hunnit göra 1–0 på Växjö, vilket innebar att de nu innehade guldläget, med. Göteborg på den eftertraktade andraplatsen som innebär spel i Champions League.

I början av den andra halvleken förändrades allt på ett par minuter. Först kunde Caroline Seger stånga in reduceringen för Rosengård, kort därefter fick Lisa-Marie Utland öppet mål efter att Loes Geurts i GFC-målet kommit snett på ett inspel.

Oavgjort på Ullevi, och i Piteå började hemmalaget ösa in mål, vilket innebar att GFC nu var på bronsplats. Men framför allt att Rosengård behövde göra ett mål till för att säkra guldet.

De förutsättningarna gav en svängig, nervös avslutning på matchen där Rosengård skapade allt hetare chanser och bland annat träffade ribban, samt tvingade Geurts till minst en jätteräddning.

Ett mål hängde i luften, och det kom – men åt andra hållet. För i 90:e minuten nådde en utspark från Loes Geurts ända fram till vindsnabbe Rebecka Blomqvist, som stormade fram och dunkade in 3–2 till Göteborg. Vilt jubel på Ullevi, men en lång stopptid kvar att bemästra. Rosengård låg på in i det sista, skapade farligheter – men lyckades aldrig kvittera.

I stället kunde Julia Zigiotti Olme sätta spiken i kistan med sitt 4–2-mål i den 96:e minuten.

Därmed passerade Göteborg Rosengård i tabellen och knep andraplatsen bakom guldlaget från Piteå – som till slut vann sin match i överlägsen stil, med 6–1.