GFC fick lyfta SM-pokalen – se Rebecka Blomqvist och Jörgen Ericson fira

Göteborg firades som välförtjänta svenska mästare genom att städa av Vittsjö utan några som helst problem. Segersiffrorna 3–1 kunde ha blivit betydligt mer.
– Det känns som att man inte vill sluta spela nu, säger Vilde Böe Risa.

ANNONS

Det delades ut priser mest hela tiden när Göteborg FC avslutade säsongen mot Vittsjö. Innan avspark var det Jennifer Falk som prisades som årets spelare av fansen. Efter matchen, som Göteborg dominerade från start till mål, var det lagets smått otroliga säsong som sammanfattades med att kapten Emma Berglund fick lyfta Kronprinsessan Victorias pokal för första gången i klubbens historia.

Strax till firandet, men först matchen.

Den var som ovan nämnt GFC:s från avspark till slutsignal. När Emma Berglund efter en knapp kvart spel fick halta av med en känning i baksidan hade hemmalaget redan hunnit skapa en handfull högkaratiga lägen.

ANNONS

Med Tysklandsflyttande Rebecka Blomqvist på bänken var det Stina Blackstenius som i fint samspel med Pauline Hammarlund gjorde ledningsmålet. Djupledspassningen bakom Vittsjös backlinje var precis, Blackstenius avslut lika kyligt som novembereftermiddagen på Valhalla.

GFC skapade gott om lägen genom det vägvinnande anfallsspel vi har lärt oss att känna igen under året, men man fick också hjälp av seriefemmans stundtals slarviga försvar. Som exempelvis när Vittsjös målvakt Shannon Lynn plockade upp ett hemåtspel med händerna och gav GFC en indirekt frispark bara meter från mål.

Efter stor irritation av både Lynn och hennes medspelare sköt Filippa Curmark till slut frisparken strax över. Desto bättre precision hade Vilde Böe Risa som efter en halvtimmes spel satte 2–0 med vad som såg ut som en klassisk tåfis.

LÄS MER:Julia Zigiotti Olme ska opereras – missar Champions League

Visade klassen

Alla möjliga farhågor om att det redan säkrade guldet skulle göra att fokuset saknades hos Sveriges bästa fotbollslag behövde bara slänga ett öga på planen för att glömma den tanken. GFC spelade ut hela sitt register och både kunde och ha firat av guldsäsongen med ännu fler än de tre mål som till slut slank förbi Shannon Lynn. Emma Koivisto sköt i ribban. Stina Blackstenius i stolpen. Samma Blackstenius gjorde sitt andra för kvällen med knappa 20 minuter kvar.

ANNONS

Lite smolk i bägaren skapades sedan när Emily Sonnett stötte ett hårt inspel i eget mål – och höjde Jennifer Falks smått otroliga defensiva facit till tio insläppta på hela säsongen. Men på det stora hela var det en fest värdig ett mästarlag.

– Det känns som att man inte vill sluta spela nu. Det känns som att vi är på topp och vi utvecklas varenda dag, säger Vilde Böe Risa.

Frågan är om Göteborg varit bättre än man är just nu? Med Champions League en månad bort gäller nu bara att formen kan behållas vintern ut. Då kan det bli en lika rolig säsong i Europa.

Roligt hade laget i alla fall efter slutsignalen – på scenen där de välförtjänt prisades för en säsong som skapt göteborgsk fotbollshistoria.

– Året vi har gjort är helt sjuk. Att vi lyckas ta hem SM-guldet är en otrolig bedrift, säger Julia Zigiotti Olme.

LÄS MER:Landslagsstjärnan uppges lämna efter guldet – på väg till tyska storklubben