GFC:s föll tungt Champions League-mötet – på tilläggstid

Det blev ett sent avgörande i den första 16-delsfinalen i Champions League. Bayern München har en knapp fördel inför returen efter att ha vunnit med 2-1.
– Jag är ändå väldigt stolt över hur vi genomför matchen, säger målskytten Elin Rubensson.

|

På självaste Franz Beckenbauers 74:e födelsedag fick Göteborg FC ta emot Bayern München i premiären av Women’s Champions League. Det tyska laget fick prova på att spela i ett busväder som många menar hör Göteborg och västkusten till. Vad gällde hemmalagets startelva fick unga talangen Hanna Andersson (född -01), starta till vänster på mittfältet.

– Vädret påverkade oss inte så mycket på planen. Men vi stärktes av att det var bra med tryck från publiken också, säger Elin Rubensson.

Det tyska topplaget tog kommandot över spelet från start alltmedan regnet tilltog över Gamla Ullevi, som kommer stå värd för turneringens final 2021 - nästa säsong. Efter drygt fem minuters spel kom giftiga nederländskan Lineth Beerensteyn fri i djupled men Taylor Leach hann ifatt och blockerade skottet.

Det var annars ett allt som oftast väl samlat GFC-försvar som mötte den tyska anstormningen och som satsade på kontringar. Mitt i halvleken drev Julia Zigiotti Olme upp bollen just på en sådan och kombinerade fint med landslagskamraten Julia Roddar. Den tjeckiska domaren Olga Zadinova blåste emellertid av spelet mitt i eftersom det låg en svart ballong på planen och möjligheten till en målchans rann bort.

Bayern Münchens spelmässiga övertag avtog efterhand och Göteborg växte in i matchen. Beerensteyn hade ytterligare ett läge tio minuter före paus då hon kom in i bra position i straffområdet men återigen blockerades skottet av försvarande fötter.

Drömläge Göteborg FC

I andra änden hade Beata Kollmats en fin nick i ribban på en frispark slagen av Elin Rubensson bara någon minut senare.

Kollmats nick förblev den bästa möjligheten i första halvlek och lagen gick till pausvila vid ställningen 0-0. Göteborg startade andra halvlek lika piggt som man avslutat den första och nu var det Bayern som fick backa hem och spela försiktigt.

Det tyska kontringsspelet höll på att straffa Göteborg fem minuter in då Linda Dallmann kom in i straffområdet från sin vänsterkant. Fri med målvakten Loes Geurts blev dock avslutet misslyckat och gick utanför. Samma Dallmann fick på ett praktskott bara några minuter senare men Geurts stod för matchens räddning.

Bayern München bet sig fast offensivt och skapade fler och fler chanser. Efter en timmes spel gjorde Marcus Lantz sitt lags första byte då Julia Zigiotti Olme ersattes av Amanda Johnsson Haahr. Hon välkomnades in i matchen per omgående då hon fick en rejäl tryckare av Kathrin Julia Hendrich som dock inte renderade i något mer än en frispark.

Dramatisk avslutning

Allt handlade inte om Bayern München. Göteborg hade ett par småfarliga kontringar. Med kvarten kvar fick dock gästerna en straff sedan Taylor Leach fällt Linda Dallmann i straffområdet. Inhopparen Mandy Islacker satte därpå 0-1 bakom Loes Geurts.

Fem minuter återstod när domare Zadinova blåste straff för Göteborg i samband med en hörna sedan Ilestedt stått för en tröjdragning. Elin Rubensson var minst lika säker, trots någon minuts väntan, som Islacker på sin straff och kvitteringen var ett faktum.

– Det var olyckligt att jag orsakade en straff, säger Amanda Ilestedt.

– Väntetiden störde mig inte alls. Det var bara att sätta dit den, säger Elin Rubensson.

Alldeles i slutskedet kom Islacker fri i djupled och petade in 1-2. Ett snöpligt slut för Göteborg som har uppförsbacke inför returen om två veckor.

– Det blir en tuff retur men jag är väldigt stolt över hur vi genomför matchen, säger Elin Rubensson.

– Vi genomför vår matchplan fullt ut och gör det riktigt bra, säger Marcus Lantz.