Gothia Cup uppges utnyttjats för trafficking

Minst 80 afrikanska spelare och ledare ska, under en tvåårsperiod, ha avvikit utan myndigheters vetskap i samband med Gothia Cup. Det skriver Sportexpressen i en granskning som uppger att turneringen blivit en plattform för misstänkt trafficking.
– Jag tror nog det här är en väckarklocka för oss alla, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson till GP.

ANNONS
|

Tiotusentals kommer årligen till Göteborg för att delta i Gothia Cup, världens största fotbollsturnering.

Men inte alla reser hem igen.

Enligt en granskning som Sportexpressen gjort ska turneringen användas som en plattform för misstänkt trafficking inom fotbollen.

I granskningen skriver man att minst 80 spelare och ledare, främst från ugandiska laget Kampala Junior Team, ska ha avvikit i samband med turneringen mellan 2012 och 2014.

Flera spelare ska sen stannat kvar i Sverige utan myndigheternas vetskap och med nya identiteter. Detta efter löften om fotbollskarriärer och pengar.

– Det här bär alla kännetecken på trafficking genom fotboll. Det finns en handling, det finns en metod och det finns ett syfte. Spelarna beskriver att de utnyttjats, säger James Esson, doktor i kulturgeografi och universitetslektor vid Loughborough University i England, samt expert inom området fotbolls-trafficking i Sportexpressens granskning.

ANNONS

LÄS MER:Häckens jätteansökan granskas av kommunen – stod för 117 av 127 miljoner

Dennis Andersson är generalsekreterare för Gothia Cup och har varit involverad i turneringen sedan 80-talet.

Han tar del av Sportexpressens granskning med bestörtning.

– Det är ju ... oerhört förskräckligt att vi blivit någon sorts plattform för den här verksamheten, säger han till GP.

Inget nytt med avvikande deltagare

Som världens största fotbollsturnering har man haft gäster från totalt 140 länder sedan starten 1975. Så sent som ifjol hade man 36 000 deltagare på plats i Göteborg.

Att vissa inte vänder hem är inget nytt. Enligt Sportexpressen ska mellan 30-40 personer avvikit mellan 2000 och 2010. Ungdomar från vissa afrikanska länder ska köpt sig platser i Gothia Cup-lag, allt för att sen avvika och söka asyl, det skriver polisen i Stavanger i en rapport, enligt tidningen.

LÄS MER:Efter inställda turneringen – Gothia Cup får miljonstöd

Men att så många som 80 personer, alla från i stort sett samma klubb, avvikit i samband med turneringen är något Dennis Andersson aldrig kunnat tro.

– Det här är på ett annat sätt satt i system. Så det gör att det blir en helt annan dignitet av det.

Dennis Andersson, Generalsekreterare för Gothia Cup. Här i samband med att han meddelar att 2020 års turnering ställts in på grund av coronapandemin.
Dennis Andersson, Generalsekreterare för Gothia Cup. Här i samband med att han meddelar att 2020 års turnering ställts in på grund av coronapandemin. Bild: DANIEL STILLER

Andersson: Ensamma kan vi nog inte göra så mycket

Dennis Andersson pekar på det faktum att vissa åker mellan de skandinaviska länderna för att sen inte återvända hem, som ett problem man måste se över. Samt att de nordiska turneringarna kan behöva ha en tätare dialog.

ANNONS

– Vi får ju inga signaler på att inte alla kommit hem, så det är något i systemet som måste täppas till.

Finns det något ni kan göra?

– Det är myndigheter, det är fotbollen, det är våra ambassader runtom i landet, det är Migrationsverket och väldigt många som, efter det här, måste ta en funderare och se hur vi kan göra för att inte detta ska upprepas igen. Turneringar är en del av det såklart.

Han tillägger:

– Ensamma kan vi nog inte göra så mycket.

Vad blir nästa steg för er?

– Jag tror nog det här är en väckarklocka för oss alla som är inblandade. Främst är detta en polisiär fråga och det är därifrån direktiven måste komma. Det finns ju lagar och förordningar som styr över allting annat i detta, varken Gothia Cup eller någon annan turnering kan hitta på regler. Utan det här får börja uppifrån och vi kommer naturligtvis vara så medgörliga vi bara kan vara, säger Dennis Andersson.

ANNONS