Allsvensk rutin. Jonas Henriksson är spelsugen och på onsdag kommer den tidigare BK Häcken-anfallaren att göra allt för att sänka Kalmar FF på Siljevi.
Allsvensk rutin. Jonas Henriksson är spelsugen och på onsdag kommer den tidigare BK Häcken-anfallaren att göra allt för att sänka Kalmar FF på Siljevi.

Henriksson hoppas på cupskräll

Han har gjorde flest allsvenska matcher och mål för BK Häcken. Jonas Henriksson, 39, vet vad som krävs för att Grebbestad ska besegra Kalmar FF.

ANNONS
|

I dag får Grebbestad och Siljevi finbesök av allsvenska Kalmar FF. GIF tog sig vidare till omgång två i cupen efter att ha besegrat Qviding med 3–1. Som så många gånger förr stod en vinnarskalle från Hisings Kärra för två av målen. Nu väntar en betydligt svårare uppgift mot Kalmar. Men med fem raka segrar i seriespelet är modet på topp i GIF-truppen.

– Vi har ett bra lag och självförtroendet är tillbaka. Vi tappade lite tron och självförtroendet under våren. Vi hade då en ambition att vara med och slåss om topplatserna. Nu har vi visat efter sommaruppehållet att vi är ett lag att räkna med, säger Jonas Henriksson som spelat i Grebbestad sedan säsongen 2013.

ANNONS

Henriksson spår en svår uppgift mot Kalmar, som kommer till Siljevi med en färsk 1–0 seger mot Helsingborg. Samtidigt menar han att Grebbestad ska passa på att njuta av en inspirerande uppgift.

– Vi möter ett lag som har bra självförtroende och som vi egentligen inte ska rå på. De har spelat bra och bland annat fått tillbaka bröderna Elm. Oavsett vad de ställer upp med för lag så är de på pappret starkare än vårt. Det gäller att vi håller tätt i början så att de inte får ett tidigt mål. Då är de duktiga på att stänga matcher och få en spelbild som de vill ha.

– Vi måste få en spelbild som vi vill ha, och få dem att bli stressade. Vi har bara en rolig match att se fram emot, medan de har ett krav på sig att vinna, analyserar Henriksson.

Jonas Henriksson började spela allsvensk fotboll som 16-åring i BK Häcken. Med åren hann anfallaren även representera IFK Göteborg och Gais. Efter säsongen 2012 tog han beslutet att avsluta karriären. Kroppen sade i från och skadorna satte stopp för fortsatt spel på elitnivå. Ihop med bland andra försvararen Johan Lind är Jonas Henriksson en av de mest uppskattade spelarna som representerat Häcken. Säsongen 2013 skrev han på för Grebbestad och kroppen har kommit på rätt köl.

ANNONS

– Jag fick ett abrupt slut: det fanns inget val. Jag kunde inte träna, gå upp på morgonen och göra något. Jag hade opererat båda höfterna, magen och gjort allt för att fortsätta min elitkarriär. Hade det inte varit för operationerna så hade jag kunnat spela ett par år till. I dag känns det bättre och nu känner jag mig lätt i kroppen.

Jonas Henriksson fortsätter:

– Det som jag gör nu är ren glädje och bonus. Det är så underbart kul att få spela fotboll. Den kärlek jag har till fotboll, och glädje att bara spela fotboll utan att känna att det är ett arbete, den känslan är underbar; jag har inget att bevisa, utan jag gör det för Grebbestad och fotbollen.

Vad kan din rutin från allsvenskt spel betyda för matchbilden?

– Vi vet att vi har individuella och kollektiva kvaliteter. Min rutin kan bidra med ett visst lugn under vissa situationer. De vet väl också om att jag har rutinen, vilket kan öppna upp ytorna för de andra spelarna i laget. Annars är det väl inte så mycket mer.

Vinst mot Kalmar och avancemang till gruppspelet i Svenska cupen hade gett eko i hela Fotbollssverige.

ANNONS

– Det hade betytt otroligt mycket för hela laget och samhället. Det här är också en cupmatch som gör att vi kan ta med oss ännu mer självförtroende in i höstsäsongen och där jag tror vi fortfarande har chans att nå en andraplats.

Jonas Henriksson leder Grebbestads interna skytteliga i division 2. Hittills har det blivit åtta fullträffar från målspottarens sida.

– Det här är en match där vi ska göra allt vi kan, försöka smälla Kalmar på fingrarna och ge dem en riktig utmaning, säger han.

Fakta: Jonas Henriksson

Ålder: 39.

Moderklubb: Kärra KIF (tidigare Kärra IF).

Klubbar: BK Häcken, Gais, IFK Göteborg, Grebbestad.

Aktuell: Nyckelspelare när Grebbestad tar emot Kalmar FF i Svenska cupen.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS