Jubel. IFK Göteborg jublar efter ett av sina fem mål. Jonas Lindberg i Ljungskile deppar.

IFK Göteborg utklassade Ljungskile

Ljungskile var chanslöst mot IFK Göteborg i den avgörande cupmatchen på Valhalla.

|

Att besegra fjolårets tvåa i allsvenskan och en av de största favoriterna till årets SM-guld på bortaplan var förstås en oerhört svår uppgift för Ljungskile. Men det var det som krävdes för att laget skulle vinna gruppen och gå vidare till kvartsfinal i svenska cupen.

I den första halvleken såg det ändå ut som att LSK skulle kunna matcha IFK Göteborg. Precis som man gjort i lagens tidigare möten de senaste åren. När LSK var i allsvenskan senast besegrades Blåvitt på hemmaplan med 2–1 medan man spelade 0–0 på Gamla Ullevi. I cupen blev det förlust med 0–1.

LSK:s mittfältsmotor Markus Gustafsson var nära att lura alla, inklusive målvakten John Alvbåge, när han skruvade en frispark strax utanför målet efter sju minuter. Så mycket vassare blev dock inte LSK framåt. Men inte heller IFK skapade några större målchanser, och det blev mest en kamp på mitten. Där utkämpade bland andra Aleksandar Kitic och Tom Pettersson en hård duell.

– Det var kul att spela mot dem och det blev en del kamp. De har många klasspelare och det går fort när de får bollen, säger Kitic.

I den 39:e minuten förändrades det mesta. IFK fick en frispark till vänster strax utanför straffområdet, och hemvändaren Sebastian Eriksson skruvade snyggt in 1–0 med vänsterfoten. LSK-tränaren Tor-Arne Fredheim var kritisk till murens placering.

– Det var ett billigt mål. Bollen får bara inte gå runt muren på det sättet. Utan det målet hade vi absolut haft en chans, säger han.

Ljungskile flyttade sedan upp laget för en kvittering, och var nära genom Ken Sema, som sköt strax utanför i ett bra läge. Trenden fortsatte även de första minuterna i andra halvlek då LSK försökte sätta hög press på IFK. Jakob Olsson fick ett hyfsat läge till kvittering, men skärpan saknades i avslutet.

När 2–0 kom med drygt tio minuter spelade var det som om luften helt gick ur LSK.IFK kontrade sönder ett tröttkört Ljungskile, som gång på gång fick se den danska trion Lasse Vibe, Jakob Ankersen och Sören Rieks komma igenom. De var inte sena med att utnyttja de enorma ytor som öppnades på LSK:s planhalva. Vibe satte två mål inom loppet av en minut och stängde definitivt matchen.

– Vi matchade dem och gjorde det riktigt bra i 55–60 minuter. Sedan bjöd vi in dem när vi struntade i att jobba hem, och det funkar inte mot Sveriges bästa omställningslag. Samtidigt är vi inte helt kuranta och har en tung period bakom oss med mycket sjukdomar. Nu tar vi ledigt nästa helg för att återhämta oss, säger Tor-Arne Fredheim.

Aleksandar Kitic är inne på samma spår men konstaterar att det är stor skillnad mellan lagen.

–Det som svider mest är att vi släppte in den där frisparken. Sedan är det bara att inse att det är skillnad mellan allsvenskan och superettan. Då har vi inte råd att göra sådana misstag som vi gjorde i dag. Men vi ska inte överanalysera den här matchen, säger han.

IFK Göteborg–Ljungskile SK 5–0 (1–0)

Mål: 1–0 Sebastian Eriksson (39), 2–0 Tom Pettersson (56), 3–0 Lasse Vibe (61), 4–0 Lasse Vibe (62), 5–0 Emil Salomonsson (75).

LSK:s startelva: Jonathan Johansson – Allan Mohideen, Petter Björlund, Steven Old, Alexander Mellqvist (60) – Ken Sema (76), Markus Gustafsson, Aleksandar Kitic, Jakob Olsson – Jonas Lindberg (72), Gabriel Altemark Vanneryr.

Ersättare: Robertino Kljajic (mv), Hampus Andersson (76), Hannes Stiller (72), Robin Iglicar, Admir Bajrovic (60), Linus Dahl.

IFK:s startelva:John Alvbåge - Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Heath Pearce, Haitam Aleesami - Jakob Ankersen (73), Tom Pettersson, Sebastian Eriksson (63), Sören Rieks - Mikael Boman (68), Lasse Vibe.

Ersättare:Marcus Sandberg (mv),Martin Smedberg-Dalence (73),Gustav Svensson (63),Hjalmar Jonsson,Gustav Engvall (68),Patrick Dyrestam,Karl Bohm.

Varningar, LSK: Jakob Olsson, Aleksandar Kitic.

Varning, IFK: Sebastian Eriksson.

Publik: 3 423.