Inställning och slarv fällde IFK i derbyt

"Jag har aldrig varit med om något liknande!" IFK Uddevallas tränare Jörgen Ericson var uppgiven efter 2-4 mot FC Trollhättan.

|

Hans frustration är lätt att förstå. Undantaget väder var det bäddat för fotbollsfest på Kamratgården. Ett uttalat topplag, FCT, mot en på förhand utpekad utmanare om de platser som kan ge en plats i söderettan kommande år.

FC Trollhättans seger var helt rättvis, men det var med onödigt mycket hjälp av ett för dagen påtagligt tafatt och osäkert IFK Uddevalla. Insatsen förbryllade många - och inte minst IFK:s lagledning som fick se laget bjuda på tre av fyra baklängesmål.

- Killarna var ju lamslagna. De borde varit hungriga och laddade inför chansen att åtminstone ge Trollhättan en match.

Så blev det inte. Efter två raka segrar tog det stopp. Tvärstopp.

Det började annars bra för Uddevalla med ett tidigt ledningsmål genom Petrit Zhubi som efter åtta minuter behärskat stötte in bollen efter fint förarbete på högerkanten av Abdultaofik Ahmed som blåste ifrån sin bevakning.

Det var IFK:s första och enda egentliga avslut i halvleken.

Trollhättan hade det mesta av speletmen behövde en straff efter dryga kvarten för att få en kvittering. Det sedan en frispark träffat armen på en hemmaspelare. FCT:s lagkapten Pelle Ödlund placerade straffsparken lågt vid vänstra stolpen därhemmamålvakten Besarion Kodalaev så när räddat.

FCT pressade högt och IFK Uddevallas försvar hade uppenbara problem med strukturen, men det var individuella misstag som bäddade för att Trollhättan kunde göra både1–2 och 1–3 innan paus.

Trollhättan var inte sena att tacka för gåvorna - för så måste man beteckna IFK:s missar.

FCT:s Josef Daoud kunde med hjälp av ett hemmaben göra 1-2 efter en halvtimmes spel. Tredje FCT-målet kom sedan Fredrik Söderqvist, målskytt i tredje raka matchen, ochtog hand om ett mycket svagtoch onödigt tillbakaspel.

- En halvlek med misstag. Det var som seniorer mot pojkar,summerar Ericson.

Inget pekade på att IFK skulle kunna vända efterpaus, men precis som i den första halvleken komett snabbt hemmamål, denna gång efter nick av Patrik Adamczyk.

Men inte heller nu betyddedet något för IFK:s spel. FCT:s tempomattades, men IFK åstadkom ingenting undantaget ett bra lägeför Petrit Zhubi i slutminuterna.

Istället stod FCT genom Timmy Roininen för kvällens sista mål - även denna gång efter ett minst sagt generöst agerande i hemmaförsvaret.

- Vi speladeåt fel håll. FCT följde sin plan och vi gjorde det enkelt för dem. Det måste varit deras lättaste match hittills i år.

IFK lär ha ett och annat att tala om under tisdagens träningspass. Om inte annat lär nog tränare Ericson ha laddat för några sanningens ord.

Inget positivt?

- Det slutade i alla fall att snöa, ler IFK-tränaren snett,

Matchfakta

IFK Uddevalla–FC Trollhättan 2–4 (1–3)

Mål: 1–0 Petrit Zhubi (8), 1–1 Pelle Ödlund, straff (16), 1–2 Josef Daoud (30), 1–3 Fredrik Söderqvist (40) 2–3 Patrik Adamczyk (51) 2–4 Timmy Roininen (85)