Italien vann EM – efter straffdrama

EM-finalen mellan England och Italien avgjordes på straffar. Och det var italienarna som tog hem guldet.

|

Vilken pangstart det blev på EM-finalen för England. Luke Shaw tryckte dit bollen direkt i inledningen. Det var Kieran Trippier som servade ett inlägg mot bortre stolpen och där kom han – Manchester United-spelaren och sköt in bollen i nät. Glädjen visste inga gränser på Wembley.

– Det skakade i betongen kan jag säga, säger C Mores kommentator Åke Unger.

Målet gjordes efter 117 sekunder. Det var det snabbaste målet som någonsin gjorts i en EM-final, det rapporterar statistiksajten Opta.

Den första halvleken var intensiv när det kommer till närkamper. Det svängde mellan straffområdena utan att de riktigt heta målchanserna dök upp åt något håll.

Men i den 35:e minuten skulle det hetta till. Succéspelaren under EM, italienaren Federico Chiesa, fick upp fart och drev bollen mot det engelska straffområdet. Precis utanför detsamma sköt han ett hårt skott längs marken. Englands målvakt Jordan Pickford stod bara och tittade på bollen som... smet utanför.

Italien kvitterade

Den andra halvleken inleddes med att den engelska publiken på Wembley gapade efter straff. Raheem Sterling tog sig in i det italienska straffområdet och gick omkull efter en lätt duell med Giorgio Chiellini. Men till skillnad från i förlängningen mot Danmark i semifinalen så fick Manchester City-spelaren inte med sig en straff – trots att han vädjade ordentligt till huvuddomaren Björn Kuipers.

I den 57:e minuten var det nära att Lorenzo Insigne skulle kvittera för Italien. Efter en tilltrasslad situation i Englands straffområde drev han bollen ner mot kortlinjen och kom till slut ur vinkel så pass mycket att avslutet blev en munsbit för Pickford mellan stolparna.

Italienarna åt sig närmare en kvittering. England kunde tacka Pickford att nollan var intakt efter timman spelad.

För bara fyra minuter efter den tidigare paraden på Insignes avslut så var Chiesa framme igen med ett skott från distans. Denna gången var det med välriktat innanför stolparna men Pickford var snabbt nere längs marken och styrde ut bollen åt sidan.

Men till slut skulle målvakten få kapitulera. Efter en stenhård kamp inne i straffområdet efter en hörna i den 67:e minuten var Leonardo Bonucci framme på en retur och rakade in bollen, en meter från mållinjen. Med målet blev 34-åringen den äldste spelaren att göra mål i en EM-final, enligt Opta.

Det hela kunde inte avgöras efter 90 minuter fotboll. Det blev förlängning.

I den första förlängningskvarten hade Kalvin Phillips ett distansskott utanför. Federico Bernardeschi störtade fram på ett inlägg men nådde inte hela vägen fram. Det var fortsatt 1–1 efter 105 minuter.

Det kom inte heller några mål i den andra förlängningskvarten. Straffdrama skulle avgöra EM-finalen 2021.

Straffdrama avgjorde

Italien inledde straffsparksläggningen

Domenico Berrardi stegade fram först, nervös och höll blicken lågt när han tog satts. Rak bredsida, i mål.

Harry Kane. Stenhårt, lågt i vänster hörna. Donnarumma åt rätt håll men ändå chanslös.

Andrea Belotti. Raska steg bakåt i satsen. Pickford räddade. Straffen var inte tillräckligt långt ut mot stolpen.

Harry Maguire. Stenhård vrist i högra krysset.

Leonardo Bonnucci, målskytten från ordinarie speltid. Lurig, avstannande ansats. I mål.

Marcus Rashford. Skuttande ansats, sköt lågt i vänstra stolpen.

Bernadeschi. Rullade in den i mitten av målet. Pickford gick åt vänster och försökte släpa fötterna efter sig för att nå men var centimeter ifrån.

Jadon Sancho. Donnarumma gick åt rätt håll, målvaktshöjd. Räddning.

Jorginho. Gjorde ett skutt och…. Pickford räddade. Han puttade den i stolpen och nöp returen.

Bukayo Saka. Donnarumma går rätt och Italien vann EM.