Ingen läktarplats. På lördag spelar Grebbestad seriepremiär på hemmaplan. Då med välkända Grebbestadkaptenen Markus Svensson i laget.
Ingen läktarplats. På lördag spelar Grebbestad seriepremiär på hemmaplan. Då med välkända Grebbestadkaptenen Markus Svensson i laget.

”Jag är född in i Grebbestad”

Markus Svensson är ett känt ansikte i Grebbestad. Och även i år bär han kaptensbindeln för samhällets division 2-lag.

ANNONS
|

Mars har precis gått över i april. Det hänger regn i luften, likaså en stundande seriepremiär.

28-årige Markus Svensson är fortsatt den som bär lagkaptensbindeln i Grebbestad.

– När jag kom tillbaka till föreningen 2012 blev jag kapten direkt. Men jag var kapten några säsongen även innan mitt äventyr i Oddevold mellan 2009–2012, säger Markus Svensson.

Markus Svenssons bakgrund och historia känner säkert många till. Men vi tar den en gång till. Som en del i familjen Svensson, son till sportchef Peter ”Lillen” Svensson och barnbarn till Gif:aren Bengt Mattsson, kretsade uppväxten kring fotbollen och Grebbestads IF.

– Som liten bodde jag ju runt 500 meter från Siljevi. Jag är född in i det här. GIF är en del av familjen, som ett andra hem, säger lagkaptenen.

ANNONS

Och det gör den fortfarande. Avståndet från hemmet och Siljevi är fortsatt 500 meter. I dag boendes med sambon.

Så mycket mer än att jobba, träna, spela match och umgås med sambon hinns inte med. Men fotbollsintresset är stort och brist på utbud för en fotbollsälskare är det inte tal om.

– Man har ju koll på fotbollen i Bohuslän via sociala medier och tidningen. Det blir också en del fotboll på tv:n, mycket från engelska ligan främst.

På lördag är det seriepremiär. Motståndare är Karlstad BK. I dagsläget ser det ut som att lördagens hemmamatch får spelas på Sparvallen i Tanumshede då gräset på Siljevi ännu är redo såhär tidigt på våren.

– Jag ser personligen Karlstad som favorit till att vinna serien. De har haft ett bra lag i flera år och ser ut att bli tuffa.

För Grebbestad blir den en hel del resor till Trollhättan och Vänersborg då 4 av de 14 lagen i division 2 Norra Götaland finns i det området. Trollhättan representeras av FC Trollhättan, som förra säsongen spelade i division 1, och Skoftebyn. Vänersborg representeras av Vänersborgs FK och Vänersborgs IF, och i närområdet finns även Gauthiod med hemvist i Grästorp.

– Det är en hel del nya lag, vilket man uppskattar. Jag tror det kommer bli många tajta matcher i år, säger Markus Svensson.

ANNONS

Efter förra årets säsong blev det klart att tränaren Mattias Pettersson-Pohl inte fortsätter som tränare i Grebbestad. I november 2016 hade föreningen gjort klart med ny huvudtränare i Matti Demegård med mångårig erfarenhet från toppen av svensk klubbfotboll och damlandslaget. Assisterande är Mikael Mattsson och målvakten Jonatan Hårenberg.

Tanken är, enligt Markus Svensson, att Grebbestad ska fortsätta spela samma typ av fotboll som under de senaste åren – men man ska bli bättre på det.

– Vi har ju fått in en ny tränare, Matti, som är en spelanalytiker, och då har det varit lite annorlunda än vad vi kanske är vana vid. Bland annat med nya övningar och upplägg.

Passningsspelet ska bli bättre och försvarsmässigt ska detaljer förbättras.

Årets upplaga av Grebbestad är en något tunn trupp, enligt tränare Matti Demegård. Än så länge är det inget som lagkapten Svensson ser som något negativt.

– Förra året var vi rätt så många. Det kan vara en fördel att vara färre för att få en tajtare grupp. Sen är det klart att vi blir känsliga vid skador och sjukdomar, säger Markus Svensson.

Något konkret resultatmål har inte satts upp.

– Klart vi vill vinna så många matcher som möjligt. Men det känns realistiskt att säga att vi vill vara ett stabilt division 2-lag.

ANNONS

Stommen från förra säsongen är ändå kvar. Och det finns nyförvärv som publiken bör vara nyfiken på, menar lagkaptenen.

– Vi fick in Mergim (Berisha) nyligen. Han blev nyligen svensk mästare i futsal, är teknisk och jag hoppas han kan bjuda på det lilla extra, säger Markus Svensson.

Fakta: Division 2 norra Götaland

  • FBK Karlstad
  • FC Trollhättan
  • Grebbestads IF
  • IFK Uddevalla
  • IK Gauthiod
  • Karlstad BK
  • Lerums IS
  • Lidköpings FK
  • Nordvärmland FF
  • Skoftebyns IF
  • Stenungsunds IF
  • Vårgårda IK
  • Vänersborgs FK
  • Vänersborgs IF
  • ANNONS