Klart med nästa fotbollsäventyr för Viktor Adebahr

Efter sex år i fyra norska klubbar är det dags för nästa äventyr i Viktor Adebahrs karriär. Den isländska ligan. "Jag flyttar nästa vecka", säger han.

ANNONS
|

Uddevallabördige Viktor Adebahr lämnade hemstaden inför gymnasiet. Det är mer än tio år sedan och dess har han haft fotbollen som yrke. Under gymnasietiden i Borås tillhörde han Elfsborg och med ett kort mellanstopp i Ljungskile bar det av till Norge 2010. Sex säsonger blev det i vårt västra grannland, de flesta i den näst högsta serien och i fyra olika klubbar.

Nyligen blev det klart att 27-åringen fortsätter karriären på Island. Tvåårskontraktet med IBV – en klubb i högsta ligan som hör hemma på Västmannaöarna – är påskrivet.

– Jag har en kompis som jag har spelat med i Norge, Heidar Geir Juliusson, och han rekommenderade mig dit. Jag var där, tränade och spelade en match som kändes väldigt bra. Jag flyttar nästa vecka, säger Viktor Adebahr när han är hemma i Uddevalla på ett besök innan flyttlasset går.

ANNONS

Isländske Juliusson är ett bekant ansikte för många i området. Han spelade en period i IFK Uddevalla och senaste klubben var Gauthiod. Han och Viktor Adebahr och spelade tillsammans i Ham-Kam för ett par år sedan och är bekanta sedan dess.

– Jag tycker att det ska bli kul och ser fram emot det här väldigt mycket. Det finns mycket entusiasm kring fotbollen på Island. När man kommer till Reykjavik ser man hallar, konstgräsplaner och folk som är ute och tränar överallt. Och matchen som jag spelade var det bra nivå på.

Västmannaöarna ligger en mil utanför Islands södra kust. För att ta sig dit får man åka färja som går från en hamn en och en halv timmes bilfärd österut från Reykjavik. Hemön är den största av öarna som är hem för cirka 5000 invånare och klubben IBV.

– Det är ett väldigt fint idrottsområde med fotbollsplaner, gym, varma och kalla bad som det är på Island, berättar Viktor.

Det sista halvåret i Norge har Viktor Adebahr tillhört Kvik Halden som tränades av Glenn Ståhl, numera Ljungskiletränare. Anbud saknades inte när han skulle hitta en ny utmaning i fotbollskarriären.

– Jag har pratat med klubbar i Norge och några runt omkring här. Det är på samma nivå som jag har varit innan. Jag känner Glenn men det har inte varit någon kontakt nu, säger Viktor som hållit igång med Svane under vintern.

ANNONS

IBV blev nia av tolv lag i den isländska ligan förra säsongen. I klubben finns flera olika nationaliteter och lagets stjärna är Gunnar Heidar Thorvaldsson, allsvensk skyttekung i Halmstad 2005.

– Det är en spanjor, en dansk och en från El Salvador. Fotbollsutmaningen är väldigt kul. Jag är en idrottsperson som gillar att träna och det är perfekt med bra faciliteter, säger Viktor som har en sak kvar att göra innan han ansluter med sin nya klubb.

– Jag håller på med andra steget i tränarutbildningen. Nu är det sista delen som återstår och jag ska göra examensprovet i Sarpsborg på söndag, säger han.

Viktor Adebahr har flyttat många gånger och IBV blir nionde klubben i karriären. Det finns dock ett ställe som han alltid återvänder till.

– Jag flyttade härifrån när jag var 16 men Uddevalla är hemma för mig och jag vill flytta tillbaka någon gång. Men vi får se vad som händer i framtiden med fotbollen.

Fakta: Viktor Adebahr

Född: 24 mars 1989

Klubbar i karriären: Herrestad, Oddevold, Elfsborg, Ljungskile, Ull/Kisa, Ham-Kam, Strömmen, Kvik Halden, IBV.

Position: ”Jag ska spela som mittfältare igen efter att ha varit vänsterback den senaste tiden. Jag hoppas att få gjort lite mål och assist.”

Aktuell: Flyttar till Island för att fortsätta sin fotbollskarriär.

ANNONS