Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sommarläger. Under juli har Ljungskile samlat fotbollssugna ungdomar i olika åldrar under tre helger. Här är det de yngsta som deltog under ett av klubbens läger.

Läger är vägen till fotbollstalangerna

Tre helger, tre läger. Ljungskile SK har samlat ihop ungdomarna under juli månad.

Sommarlägrens månad är här. Det stämmer definitivt hos Ljungskile SK som har haft många barn och ungdomar på besök under de tre första helgerna i juli.

– En ganska häftig månad i Ljungskile, säger Henrik Fridolvsson, akademichef i LSK.

Han syftar på de tre läger som klubben ordnat under de tre senaste helgerna. Först för 12-14-åringar, sedan för de yngre upp till 12 år och till sist ett talangläger för inbjudna 15-16-åringar.

– Vi har fångat upp 150 ungdomar från 6 till 16 år, både från våra egna lag och från andra föreningar. Det är vi glada och stolta över, fortsätter Fridolvsson.

Och sedan i lördags är de äldsta inom ungdomsverksamheten, U19-laget, på resa till Danmark där de spelar en turnering mot nordiska lag.

Satsningen på ungdomssidan är ett led i att bli bäst på att utbilda fotbollsspelare i distriktet. Det är ett resultatmål för LSK.

– Vi ska vara det naturliga valet för talangerna och vara enormt skickliga på att utbilda spelare. Vårt U19-lag vann DM och det är ju toppen av verksamheten.

Henrik Fridolvsson, akademichef i Ljungskile SK.
Henrik Fridolvsson, akademichef i Ljungskile SK.

Instruktörerna under helgerna har varit meriterade. Förutom Henrik Fridolvsson själv har bland andra Jonas Olsson, Aleksandar Kitic, Hannes Stiller och målvaktstränaren Anders Sundberg tränat ungdomarna som besökt Uddevalla arena.

Det är dock inte många talanger som går hela vägen genom akademin till A-laget i superettan.

– Niclas Holgersson är redan en A-lagsspelare, Martin Cruz också men han har varit skadad hela säsongen. Tobias Berntsson kom nyligen hit från FC Trollhättan och kör med A-laget. Vi har en målsättning att en till två spelare ska kontrakteras till A-laget varje år, säger Fridolvsson.

En som har varit länge i Ljungskile SK är Aleksandar Kitic. 2016 är hans tolfte år i klubben och de senaste fem har han också varit tränare för U17-truppen.

– Vi är en liten förening men har två lag (U17, U19) med sammanlagt 40-45 spelare. Jämfört med när jag började är det väldigt bra men skulle kunna vara ännu bättre. Det är ett långsiktigt projekt som är på väg i rätt riktning, det satsas mer nu med en akademichef och bättre resurser. Det är synd att vi – Ljungskile, Oddevold och IFK Uddevalla – kämpar mot varandra och talangerna delas på tre klubbar., säger LSK:s kapten och ungdomstränare.

Hans personliga åsikt är att om en klubb hade samlat de bästa i en årskull så hade förutsättningarna varit bättre för att utmana de större klubbarna i Göteborgsområdet.

Kan Ljungskile vara den klubben?

– Alla tre kan vara det. Vi behöver bara komma överens i vissa åldrar och göra det som är bäst för de unga killarna, att någon som skulle erbjuda den bästa träningen. Vi har alla förutsättningarna för att göra det, säger Kitic.