Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Blir det mer jubel? Efter en framgångsrik säsong ska IFK Uddevalla nu gå in i ett kvalspel om en plats i division 1.

Lång väg till ettan för IFK Uddevalla

IFK Uddevalla slutar på andra plats i division 2, platsen som innebär kval till division 1. Något som kräver sin förklaring. Det är nämligen inte helt enkelt att reda ut hur det här kvalet spelas.

Vi tog hjälp av Svenska fotbollförbundets lathund för att så kortfattat som möjligt reda ut kvalspelet.

Totalt ingår åtta lag i kvalet till division 1. De två lag som hamnar på plats elva i de båda division 1-serierna (norra och södra) samt de sex tvåorna i samtliga division 2-serier.

Tvåorna från tvåan delas in i två trelagsgrupper efter vilken serie de kommer från. Lag som ligger på respektive plats just nu står inom parentes. Grupp 1: Norrland (Hudiksvall, klar tvåa), Norra Svealand (Karlberg, klar tvåa) och Södra Svealand (Linköping city). Grupp 2: Norra Götaland (IFK Uddevalla, klar tvåa), Västra Götaland (Vinberg) och Södra Götaland (Rosengård).

IFK Uddevalla kommer de att spela första kvalmatchen hemma mot tvåan i division 2 Västra Götaland. Just nu är det Vinberg, men även Halmia och Eskilsminne har chansen inför sista omgången.

Förlorande lag i den matchen spelar sedan mot tvåan i Södra Götaland (just nu Rosengård) och sedan möts vinnaren i första matchen och det tredje laget. Lagen spelar en hemma- och en bortamatch mellan 23/10-6/11.

Efter varje match genomförs en straffsparkstävling i fall lagen måste skiljas åt eller för att avgöra vilket lag som ska spela i match nummer två och tre.

Gruppsegrarna går vidare till steg två av kvalet där elvorna i division 1 kommer in. Skulle IFK Uddevalla vinna kvalgruppen ställs de mot elvan i division 1 södra. Just nu Prespa Birlik men här återstår fyra omgångar av serien och ett flertal lag kan fortfarande hamna på elfteplatsen.

Steg två av kvalet spelas 9-12/11 i dubbelmöten hemma och borta. Laget som kommer från division 1 avslutar på hemmaplan. Den så kallade "bortamålsregeln" används, annars är det förlängning och straffar som avgör.

Vinnaren här spelar i division 1 2017.